10.03.2024

DİSK-AR: Türkiye emekliler için en az harcama yapan ülkelerden birisi

Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye’nin emekliler için en az harcama yapan ülkeler arasında olduğunu duyurdu.

DİSK-AR‘ın Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)‘Sosyal Koruma Raporu 2024-26: İklim Eylemi ve Adil Geçiş için Evrensel Sosyal Koruma’ verilerinden aktardığına göre Türkiye, emeklilere en az kamu kaynağı ayıran ülkelerden.

Rapora göre, dünyada sosyal korumaya (sağlık dahil) ortalama GSYH’nin yüzde 19,3’ü oranında kamu kaynağı ayrıldığı ama bu oranın Türkiye’de 10,5 olduğu belirtildi.

Dünyada emekli harcamalarının GSYH’ye oranı yüzde 7,9’ken Türkiye’de bu oran 4,3 olarak ifade edildi.

Söz konusu verilere göre emeklilere en çok bütçe ayıran ülkeler sırasıyla İtalya, Yunanistan ve Fransa oldu.

Konunun uzmanı profesör Aziz Çelik, DİSK-AR raporunu şöyle yorumladı:

“Ben devletin, kamunun sosyal güvenliğe daha fazla katkı yapması gerektiğini söylüyorum. Sosyal korumaya ve emekliliğe ayrılan kamu kaynaklarını çok az buluyorum. Türkiye’de bütçeden sosyal güvenliğe çok değil az kaynak aktarıldığını düşünüyorum.

Daha yeni DİSK-AR, ILO verilerine dayalı bir rapor açıkladı. Türkiye’de emekliler için yapılan kamu harcamalarının GSYH’ye oranı yüzde 4,3, Orta Batı Asya ülkeleri ortalaması yüzde 4,5, dünya ortalaması yüzde 7,9, Doğu Avrupa 9,3 ve Batı Avrupa 11,3. Nerden baksanız Türkiye sosyal koruma ve emeklilik konusunda hayli cimri.”