05.06.2024

Dubai Sular Altında Kaldı Lüks Araçlar Botlarla Taşındı

Dubai’de şiddetli yağışlar sonrası lüks araçların tahliye edildiği ggörüntüler sosyal medyada gündem oldu

Birleşik Arap Emirlikleri’nde ülkenin 75 yılın en şiddetli yağışına tanık olmasının ardından bazı bölgelerde 24 saatten kısa sürede 250 mm’den (yaklaşık 10 inç) fazla yağış kaydedilmesinin ardından kaos ortaya çıktı.

Sokakları sular altında bırakan, palmiye ağaçlarını söken ve bina cephelerini parçalayan yağmur, kayıtların başladığı 1949’dan bu yana Orta Doğu ülkesinde hiç görülmemişti . Popüler turizm merkezi Dubai’de uçuşlar iptal edildi, trafik durma noktasına geldi ve okullar kapatıldı. Havaalanındaki hava durumu gözlemlerine göre, Salı günü sadece 12 saat içinde yüz milimetre (yaklaşık 4 inç) yağmur yağdı; Birleşmiş Milletler verilerine göre Dubai’nin genellikle bir yıl boyunca kaydettiği yağış civarında. Yağmur o kadar şiddetli ve hızlı yağdı ki, sel sularının yükselmesi ve yollar nehre dönüşmesi nedeniyle bazı sürücüler araçlarını terk etmek zorunda kaldı.

UUmman’da da yoğun yağış hayatı felç etti, yaklaşık 20 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Fırtına, ilk olarak Pazar günü Umman’ı vurmuş, ardından Salı günü BAE’yi vurmuş, elektriği kesip uçuşlarda aksamalara yol açmıştı. Dubai’de sel nedeniyle evler sular altında kaldı, trafikte kaos yaşandı ve insanlar evlerinde mahsur kaldı.

Yetkililere göre Umman’da Pazar ve Çarşamba günleri arasında yaklaşık 230 mm (9 inç) yağmur yağdı. Başkent Muscat’ta ortalama yağış miktarı yılda yaklaşık 100 mm’dir (4 inç). Bahreyn, Katar ve Suudi Arabistan’da da yağışlar görüldü.

Dubai’de lüks araçların kurtarılma görüntüsü: