09.20.2024

Dünya Kupasında açılan Filistin bayrakları Siyonist İsrail’i rahatsız etti

Fas ve Belçika arasında oyanan maç sonrası, Fas milli takım taraftarları stadyumun içinde büyük bir Filistin bayrağını dalgalandırdılar.

Katar’da devam eden 2022 Dünya kupası Özgür Filistin yazılı bayrakların taraftarlarca dalgalandırmaları damga vuruyor. 

Dün akşam Fas ve Belçika maçı sonrasında tarafların üzerinde Özgür Filistin yazan büyük Filistin bayrağı açmaları gündeme oturdu.

Faslı tarafların Filistin‘e destek amaçlı olarak yaptıkları bu destek ilk değil daha önce de Avustralya ile Carthage Eagles arasında oynanan maçın 48. dakikasında Tunuslu taraftarlar, Filistin’in işgal tarihini hatırlatan dev bir Filistin bayrağı açmışlardı. Tunuslu taraftarlar bayrak açmanın yanında ayrıca Filistin bayrağının renklerini taşıyan kolluklar takmışlardı. 

İşgal rejimi İsrail, Arap ve diğer halklardan kendilerine yönelik tepkiler dolayısıyla vatandaşlarını Katar’a seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

Dünya Kupası için Katar’da yayın yapan İsrail televizyonunda yayın sırasında Filistin bayrağı açıldı.

Tunus taraftarları da Dünya Kupası’nda, 1948 yılında Siyonistlerce yerinden edilen Filistinlilere destek amacıyla 48. dakikada Filistin bayrağı açtılar. Maçın 48.dakikasında 1948 Nekbe olayına atıfla Filistin bayrakları açtı.

14 Mayıs 1948 yılında 600 civarında Filistinli, Deyr Yassin’de Siyonist işgalcilerin saldırısına uğradı. 100’den fazla Filistinli saldırılarda şehit oldu.

Filistinliler için Nekbe (Büyük Felaket), 14 Mayıs 1948’de işgalci Siyonist İsrail’in ilk başbakanı olan David Ben Gurion’un beraberindeki 25 kişiyle birlikte Tel Aviv Müzesi’nde İsrail’in Bağımsızlık Bildirgesi’ni dünya kamuoyuna ilan etmesiyle başladı ancak bugüne kadar bu durum hiç son bulmadı.

Bu nedenle İsrail’in resmen ilan edildiği günün ertesi olan 15 Mayıs, Filistinliler için Nekbe (Büyük Felaket) olarak isimlendiriliyor.

Tunuslu ve diğer Arap takımlarının yer aldığı organizasyonda seyircilerin sıklıkla Filistin bayrağı taşıdığı görülüyor. Filistin’e yönelik bu hassasiyetin ülkelerinin liderlerinin aksi yöndeki davranışlarına rağmen kardeşlik hukukunu hatırlatıyor.