04.19.2024

Dünyanın gözü İstanbul’da… Kritik tahıl zirvesi sona erdi

Türkiye, Rusya ve Ukrayna’dan askeri heyetlerle Birleşmiş Milletler (BM) heyeti bugün Karadeniz’de açılacak tahıl koridorunu konuşmak üzere İstanbul’da bir araya geldi. Yaklaşık bir buçuk saat süren dörtlü toplantı az önce sona erdi.

Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler’den (BM) heyetler Ukrayna’daki tahılın güvenli bir şekilde sevkiyatının sağlanması amacıyla bugün İstanbul’da bir araya geldi. Masaya oturan taraflar Karadeniz’de açılacak ‘tahıl koridoru’ planını detaylıca ele aldı.

TOPLANTI SONA ERDİ

Bir buçuk saat süren kritik toplantının az önce sona erdiği açıklandı. Toplantının sonucuna ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı’ndan toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, “Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna Savunma Bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında Kalender Kasrı’nda gerçekleşen dörtlü toplantı sona erdi” ifadelerine yer verildi.

20 MİLYON TON TAHIL BEKLEMEKTE

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali tahıl, yemeklik yağ, benzin ve gübre fiyatlarını vurmuş durumda.

Ukrayna ve Rusya’nın dünyanın en büyük tahıl ihracatçıları arasında olması dünyanın bir gıda krizinin eşiğine gelmesine yol açıyor.

Ukrayna’nın mühim limanlarından Odessa’da 20 milyon ton tahılın rehin kaldığı tahmin ediliyor.

İhracatın kesintiye uğraması yüzünden dolan depolar, Ukrayna’daki yapılacak hasatların da saklanması konusunda endişe yaratıyor.

KULEBA: UKRAYNA’YA GARANTİ VERİLMELİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba kritik toplantı öncesi AP’ye konuştu. Tahıl koridoru için herhangi bir anlaşma için Ukrayna’ya güvenlik garantisi verilmesi gerektiğini belirten Kuleba, “Rusya tahıl koridoruna saygı duymalı, limanlara gizlice girip buralara saldırıda bulunmamalı” dedi.