05.13.2024

Edirne’de uyuşturucu kaçakçılarıyla işbirliği yaptığı iddia edilen uyuşturucuyla mücadeleden sorumlu Emniyet Müdürü Zeki Ağsakal için 45 yıl hapis cezası istendi

Edirne’de, uyuşturucuyla mücadelenin başındaki polis müdürünün, uyuşturucu kaçakçılarıyla beraber suç örgütü içinde yer aldığını ortaya koyan gelişmeleri Büyüteç okurları hatırlayacaktır.

Geçen martta ortaya çıkarılan skandal olayla ilgili yazıyı, yaşananlardan ilk kez haberdar olanlar için buraya bıraktım.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyanın içinde üst düzey polis müdürü bulunması nedeniyle jandarma tarafından gerçekleştirilen operasyonla yakalanan şüpheliler hakkındaki soruşturmasını yakın zamanda tamamladı.

Savcı Gencay Akçay, bizzat yürüttüğü dosyayla ilgili 42 sayfalık iddianame hazırlayıp mahkemeye gönderdi.

Mahkemenin kabul ettiği iddianamede, Edirne Emniyet Müdür Yardımcısı Zeki Ağsakal’ın da içinde yer aldığı dört kişilik suç örgütünün nasıl çalıştığı delilleriyle birlikte ortaya konuldu.

Ağsakal’ın yanı sıra sıra şüphelilerden Serkan Aydoğdu’nun örgüt lideri, Ahmet Uygur’un Aydoğdu’nun yardımcısı ve Birol Eroğlu’nun da uyuşturucuyu yurtdışından getirmekle görevli örgüt elemanı olarak yer aldığı iddianamenin yargılaması geçen salı başladı.

Üçüncü Sınıf Emniyet Müdürlüğünden, İkinci Sınıf Emniyet Müdürlüğüne terfi eden Zeki Ağsakal’a rütbesi Vali Kırbıyık tarafından takılırken. (Ağustos 2022)
Önce uyuştucu yüklü araç yakalandı

İddianameyi okudukça, görevli olduğu kentte uyuşturucuyla mücadeleden sorumlu üst düzey polis müdürünün suça nasıl bulaştığını net biçimde görmek mümkün.

Soruşturmanın ipucu 18 Kasım 2022 günü Pazarkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapmak isteyen ve Birol Eroğlu’nun kullandığı 34 FYE 532 plakalı kamyonette gümrük memurlarının yaptığı aramada 13 kilogram esrar yakalanmasıyla elde edildi.

Aracında uyuşturucu ele geçirilen Eroğlu’nun üzerinde 6 bin 500 Euro ile 3 cep telefonu ve 13 simkart bulundu. Sim kartların birisi Norveç telekomünikasyon şirketi Telenor, ikisi Bulgar telekomünikasyon firması Vivacom, birisi İngiliz O2’ye diğerleri de yerel Vodafone ve Turkcell’e aitti.

Eroğlu’nun verdiği bilgiler ve elde edilen yeni delillerle genişletilen soruşturmada, araba alım satım işleri yaptığını iddia eden Serkan Aydoğdu’nun, Ahmet Uygur ile birlikte yurt dışı kaynaklı uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı tespit edildi.

Savcılığın, mahkeme kararıyla jandarmaya yaptırdığı telefon dinlemeleri ve fiziki takipler sırasında Edirne Emniyet Müdür Yardımcısı Zeki Ağsakal’ın da kaçakçılık şebekesine yardımcı olduğu ortaya çıkarıldı. Devam eden takiplerde, Ağsakal’ın, Edirne’ye gelen Aydoğdu ile buluştuğu hem diğer şüphelilerin verdiği ifadelerden, hem de kentte kullanılan kamera sisteminden elde edilen görüntülerle delillendirildi.