03.29.2024

“Ekonomik kriz mültecileri hedef aldı”

Türkiye’de devam eden belirsizlik ve ekonomik krizin mültecileri hedef aldığını belirten İzmir Barosu, ırkçı söylemlerin önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

İzmir Barosu, “20 Haziran Dünya Mülteciler Günü” dolayısıyla baro önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Mülteci düşmanlığına hayır. Yaşasın işçi sınıfı enternasyonalizmi” yazılı pankart taşındı. Basın açıklamasına mülteci dernekleri, kentte bulunan siyasi parti ve kurumların yanı sıra, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve çok sayıda yurttaş katıldı.

SAVAŞLAR GÖÇE NEDEN

Açıklama yapan İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyesi Avukat Ayşegül Karpuz, savaşların göçe neden olduğunu belirterek, İçişleri Bakanlığı resmi rakamlarına göre Türkiye’de yaklaşık 3,5 milyon mülteci bulunduğunu kaydetti. Süregelen belirsizlik ve ekonomik krizin mültecileri hedef haline getirdiğini aktaran Karpuz, “Bu söylemler, insanları nefret dalgası içinde bir araya getirerek şiddete meyilli saldırı gruplarına dönüştürür. Muhakeme yeteneğinden yoksun bu saldırı gruplarının yarattığı insan hakkı ihlallerinden Türkiye toplumu olarak hepimiz sorumlu oluruz. Hala yüzleşemediğimiz bir yalan ve nefret sarmalı ile gerçekleşen 6-7 Eylül Olayları, Maraş-Çorum Katliamları, Sivas Madımak Oteli Katliamı daha dün gibi önümüzde dururken; utanç duyacağımız, gelecek nesillere hesabını veremeyeceğimiz insanlık suçlarının yeni failleri olmamalıyız. Şunu unutmamak gerekir; halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek suçtur. Ana akım ve sosyal medyada sürekli pompalanan bu ırkçı dalgaya kapılmamalı, bu ırkçı nefret söylemlerinin önüne geçmeliyiz” diye konuştu.

SÖMÜRÜ CENNETİ

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise, Türkiye’de 2 milyon göçmen ve mülteci işçi bulunduğunu belirterek, “Bunların 38 bini kayıtlı gerisi kayıt dışı durumda. Uluslararası ve ulusal sermaye kuralsız bir sömürü cenneti yarattı. Artan iş cinayetlerini ve Güzelbahçe’de yanarak yaşamını yitirenlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Mültecilere hukuksal destek sunulmalı” dedi.

YÜRÜYÜŞ

Basın açıklamasının ardından İzmir Barosu önünden Alsancak İskelesine yürüyen EMEP Partisi üyeleri, yaşamını yitiren mültecileri andı. Yürüyüş sırasında sık sık “Savaşa hayır barışa hemen şimdi” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atan kitle, Alsancak İskelesi önünde denize karanfiller bıraktı.