04.25.2024

Ekonomistler Doların Yıl Sonundaki Ürküten Halini Tahmin Etti!

Ekonomistler, Türk lirasının daha fazla değer kaybetmesini ve dolar karşısında daha düşük performans göstermesini bekliyor. Amerikan dolarının 2022 sonuna kadar 22 TL’yi görebileceği tahmin ediliyor.

Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı sürüyor. Uzmanlara göre yeterli müdahale yapılmıyor ve müdahale için atılan adımlar da kaybı önleyemiyor. Société Générale’deki ekonomistler, Türk lirasının bu yıl içinde daha fazla değer kaybedeceğini öngörüyor. Dolarının 2022 sonuna kadar 22 TL’yi görebileceği tahmin ediliyor.

LİRADAKİ ZAYIFLAMA DEVAM EDECEK

Société Générale uzmanları, Fxstreet’te yer alan açıklamasında “Liradaki zayıflamanın devam etmesini bekliyoruz. Önümüzdeki aylarda enflasyon büyük olasılıkla % 80’in üzerine çıkacak. Cari hesap, keskin bir şekilde kötüleşen enerji dengesi nedeniyle bozuluyor ve IMF bu yılki cari hesap açığını GSYİH’nın %5,7’si olarak tahmin ediyor” değerlendirmesini yaptı.

DOLAR KURU 22 TL’YE ULAŞABİLİR

Yaz mevsimi, turizm hizmetlerinin ihracatı nedeniyle bir miktar rahatlama olabileceğini öngören uzmanlar “Ancak Ukrayna’daki savaşın etkisi ve Rusya’daki yaptırımlar nedeniyle zor ekonomik durum göz önüne alındığında, etkisi yine de belirsiz olacaktır” diye kaydediyor.

Uzmanlara göre USD/TRY’yi 2022 sonunda 22’ye ulaşabilir. Ancak, özellikle artan enflasyon ve yüksek enerji fiyatları nedeniyle “daha hızlı bir satış olasılığı da artıyor.”

“TL’DEN UZAK DURMANIZI ÖNERİRİZ”

Uzmanlar, “Bu stres döneminde TL’den uzak durmanızı öneririz. Pazarın odak noktası, yaklaşan seçimler öncesindeki siyasi ve jeopolitik gelişmelerin yanı sıra erken seçim olasılığı da giderek artıyor.” tavsiyesini paylaşıyor.

Genellikle “SocGen” olarak adlandırılan Société Générale S.A., merkezi Paris’te bulunan bir Fransız çok uluslu yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi olarak faaliyet gösteriyor.