09.20.2024

Ekonomistler yıl sonunu işaret etti: Enflasyon beklentisi yükseldi!

Türkiye’de seçimlerin ardından, vatandaşlar ekonomik adımları bekliyor. Yüksek enflasyon beklentileri ve artan temel ihtiyaç masrafları, iktidarın önemli bir görevi olarak ön plana çıkıyor.

Türkiye, yanlış politikaların etkisiyle uzun süredir ekonomik krizle mücadele ediyor. Resmi veriler, vatandaşların yaşadığı zorlukları tam olarak yansıtmıyor. Alım gücü düşen vatandaşları en çok etkileyen sorun ise yüksek gıda fiyatları. Uzmanlar, yıl sonu enflasyon beklentilerini de artırdı.

TÜİK’in 5 Haziran’da açıklayacağı mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin yapılan beklenti anketine göre, ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentisi ortalaması yüzde 0,07 olarak belirlendi. Ankete katılan ekonomistlerin beklentileri, mayıs ayı için en düşük yüzde -1 ve en yüksek yüzde 2,4 arasında değişti.

Mayıs ayı enflasyon beklentisi ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 43,68 olan yıllık enflasyonun yüzde 39,62’ye düşeceği tahmin ediliyor. Ayrıca, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi mayıs ayında yüzde 46,26’dan yüzde 47,32’ye yükseldi. Nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,39 artış göstermişti.