04.24.2024

Ekvador’da yakıt ve gıda fiyatlarına karşı protestolar büyüyor

Ekvador’da artan gıda ve yakıt fiyatlarına karşı protestolar günlerdir sürerken bir kentte eylemciler polisleri rehin aldı. Başkent Kito’da eylemcilere barışçıl protestoları sürdürme çağrısı yapıldı.

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da artan gıda ve akaryakıt fiyatlarına karşı yaklaşık 10 gündür süren protestolar, bir eylemcinin polisin attığı biber gazının başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybetmesi üzerine giderek tırmandı.

Reuters’in haberine göre, Amazon bölgesindeki Puyo kentinde protestocular karakol basarak polisle şiddetli çatışmalar yaşadı ve kentte kısa süreli kontrol sağladı. Protestocuların rehin aldığı iki polisin ise serbest bırakıldığı, ülke çapında 100’ü aşkın eylemcinin gözaltında olduğu aktarıldı.

BAŞKENTTE GÜNLER SÜREN EYLEML

Başkent Kito’da ise eylemler sürüyor. Protestolara öncülük eden Ekvador Yerli Halklar Konfederasyonu (CONAIE) lideri Leonidas Iza, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda başkentteki protestoların görüntülerine yer verdi, “Meşru mücadelemizin şiddet ve vandalizmle zedelenmesine izin vermeyelim” mesajı paylaştı. 

Protestolarda öne çıkan ana talepler ise akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi, yasa dışı madencilik faaliyetlerine son verilmesi, çiftçilerin kredilerinin geri ödeme sürelerinin uzatılması yönünde.

NE OLMUŞTU?

Ekvador’da nisan ayında yapılan seçimleri sağcı aday Guillermo Lasso kazanmıştı. Ekvador’un İngiltere Büyükelçiliği görevini yürütürken aday olan Lasso, seçim kampanyalarında neoliberal politikaları teşvik edeceğini, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile ticaretin artırılacağını savunmuştu.