10.28.2024

El Fetih, Tutuklu Liderleri Bergusi’nin 3 Aydır İşkence ve Tecrit Altında Olduğunu Açıkladı

Fetih Hareketi, İsrail hapishanesinde tutulan üyesi Mervan el-Bergusi’nin hayatına İsrail hükümetinin kararıyla kastedildiğini duyurdu.

El Fetih’ten yapılan açıklamada, İsrail’in kuzeyindeki Megiddo Hapishanesi’nde tutulan Fetih Hareketi Merkez Konseyi Üyesi Mervan el-Bergusi’nin durumuyla ilgili bilgi verildi. Açıklamada, “aşırılık yanlısı İsrail hükümetinin kararıyla Bergusi’nin hayatına kastedildiği” kaydedildi.

Başta Bergusi olmak üzere İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin “tecrit ve şiddetli şekilde darbedilme, tedavi, yiyecek ve uluslararası sözleşmelerde öngörülen en temel haklardan kapsamlı şekilde mahrum bırakılma gibi en şiddetli ve korkunç saldırılara maruz kaldıkları” belirtildi. Açıklamada, Bergusi ile Filistinlilere yönelik saldırı ve ihlaller “en güçlü şekilde” kınandı. Bergusi ve Filistinli tutukluların hayatına kastetmenin gerilimi artıracağı ve sosyal patlamaya neden olacağı uyarısı yapıldı. 

Birlemiş Milletler (BM) Genel Sekteri Antonio Guterres, Uluslararası Adalet Divanı ve uluslararası kuruluşlara seslenilen açıklamada, Bergusi ve Filistinli tutukluların hayatının kurtarılması için acil müdahale çağrısı yapıldı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve BM’ye Bergusi ve arkadaşlarının ziyaret edilmesi için İsrail’e baskı yapılması çağrısında bulunuldu.