09.19.2024

Elon Musk’ın şirketi Neuralink onay aldı: Beyin çipi taktırmak isteyen kişiler aranıyor!

Elon Musk’ın Neuralink şirketinin, beyin implantı denemesi için insan katılımcılarının alımı onaylandı. Şirket, bağımsız bir inceleme kurulundan onay aldıktan sonra, deneysel cihazlarını felçli insanlarda test edecek. 

Elon Musk’ın beyin çipi girişimi olan Neuralink, ilk insan deneyine başlamak üzere bağımsız bir inceleme kurulu tarafından onay aldığını duyurdu.

Şirket, deneysel cihazını altı yıllık bir süreçte test etmek amacıyla felçli bireyler arayışında.

Neuralink, beyin sinyallerini yakalayıp inceleyebilen bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) geliştiren birkaç şirketten biri. 

NÖROBİLİMCİLER ENDİŞE DUYUYOR

Ancak, Musk’ın yapay zekaya ayak uydurmak amacıyla çok kapsamlı bir beyin-bilgisayar arayüzü geliştirme vaatleri, nörobilimciler ve diğer uzmanlar arasında etik endişelere yol açtı ve şüphe uyandırdı.

Geçtiğimiz yıl, Gıda ve İlaç İdaresi, şirketin insan deneylerini hızlandırma talebini reddetti; ancak Mayıs ayında Neuralink’e bir araştırma cihazı muafiyeti (IDE) vererek bir cihazın klinik çalışmalar için kullanılmasına izin verdi.

ŞİRKET DENEY İÇİN UYGUN İNSANLAR ARIYOR

Neuralinkdikey omurilik yaralanması veya ALS gibi nedenlerle kuadriplejik olan hastaları arıyor. 

Şirket, katılımcılara beynin hareketi kontrol eden bir bölgesine cerrahi bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) implante ederek, sadece düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyeyi kontrol etme fırsatı sunmayı hedefliyor. 

Bu çalışma, teknolojinin güvenilirliğini ve işlevselliğini değerlendirmeyi amaçlıyor. 

HAYVANLARIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDUĞU SÖYLENDİ

Şirketin önceki çalışanları, hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen deneylerle ilgili olarak, cihazın domuzlara yanlış bir şekilde yerleştirildiğini ve bu durumun hayvanların ölümüne neden olduğunu söyledi.

Bu iddialar, Tarım Bakanlığı’nın hayvan istismarıyla ilgili soruşturmalardan Ulaştırma Bakanlığı’nın biyolojik tehlikeli maddelerin eyalet sınırları dışında yanlış kullanımına kadar çeşitli soruşturmaları başlatmasına neden oldu.

Şirket, denemenin ne zaman ve nerede gerçekleşeceği veya kaç katılımcıyı içereceği hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

Eğer cihazın insan kullanımı için güvenli olduğu kanıtlanırsa, deneme dışındaki hastalar için onay almanın yine de yıllar sürebileceği belirtildi.