04.23.2024

Elon Musk’tan tartışma başlatan 1453 paylaşımı: ‘Kapıyı kilitledim mi?’

Paylaşımları ile sürekli konuşulan Elon Musk, şimdi de Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiği 1453’e vurgu yapan tweeti ile gündem oldu

Musk’ın 1453 tweeti tartışma başlattı ‘Kapıyı kilitledim mi?’

Paylaşımları ile sürekli konuşulan Elon Musk, şimdi de Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethine vurgu yapan tweetle gündem oldu. Musk’ın Konstantinapolis tweeti “Alay mı etti yoksa öz eleştiri mi yaptı” tartışması yaratırken, tartışmaya tarihçi yazar Emrah Sefa Gürkan da katılarak tarihi arka plan hakkında değerlendirme yaptı. Kimi yatırımcılar Dogecoin paylaşımları nedeniyle saadet zinciri davası açılan Musk’a tepki gösterdi kimileri de Doge için gizli tüyo sandı…

Tesla ve SpaceX’in kurucusu ve dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla bir kez daha gündem oldu. Musk’ın paylaşımının odak noktası ise bu kez Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethiydi.

Musk paylaşımında, yatağında uyumakta olan bir Bizans askeri “Did I lock the gate (Kapıyı kilitledim mi?)” derken çizilmiş. Resmin altında ise “Constantinople 1453” yazısı ile Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiği yıla atıfta bulunuldu.

Musk’ın 1453 paylaşımı kısa sürede 250 binden fazla beğeni alırken, 21 bin kez paylaşıldı. Ancak Twitter’daki kullanıcıların çoğu bu paylaşımın ne amaçla yapıldığını anlayamadı.

Bu yüzden Elon Musk’ın Constantinople tweeti “Alay mı etti yoksa öz eleştiri mi yaptı?” tartışması da yarattı. Tartışmaya tarihçi yazar Emrah Sefa Gürkan da katılarak tarihi arka plan hakkında değerlendirme yaptı. Gürkan Musk’ın tweetinin altına yaptığı paylaşımında “Türk kuvvetleri şehre Bizanslıların korumasız bıraktığı (kilitsiz de olsa) bir kapıdan girdi. Bana şakanın neye dayandığını sordular. Basit versiyon: Osmanlılar şehre açık bir kapıdan girdi, sanki bu Truva savaşıymış gibi ama durum böyle değil. Şaka yok” diyerek durumu açıkladı.

Ancak kimi yatırımcılar Dogecoin paylaşımları nedeniyle saadet zinciri davası açılan Musk’a tepki gösterirken kimileri de Doge için gizli tüyo sandı ve bununla ilgili paylaşımlar yaptı.