09.08.2024

Endonezya ve Ruanda Filistin’e desteği güçlendirme konusunda anlaştı

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta’dan Jakarta’da resmi bir ziyaret düzenledi

Görüşmede iki Dışişleri Bakanı ikili işbirliğinin güçlendirilmesi ve küresel konuları ele aldı.

İki Dışişleri Bakanı, ikili konuların yanı sıra Filistin başta olmak üzere küresel konuları da ele aldı. Endonezya ve Ruanda, Filistin’in iki devletli çözüme dayalı bağımsızlığını gerçekleştirmek amacıyla Filistin’e verilen desteği güçlendirmeye devam etme konusunda aynı görüşü paylaşıyor. İki ülkenin Dışişleri Bakanı aynı zamanda birliği ve Küresel Güney’in küresel gündemi belirlemedeki rolünü teşvik etme konusunda da mutabakata vardı. Bu bağlamda Bakan, Eylül 2024’te Bali’de düzenlenecek 2. Endonezya Afrika Forumu’na Ruanda’nın katılımının onaylanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Retno, ikili görüşmenin yanı sıra Jakarta’daki Ruanda Büyükelçiliği’nin açılışına da katıldı. “Ruanda ve Endonezya, Bağlantısızlar Hareketi G-77’nin üyeleri ve en büyük barışı koruma güçleridir. Jakarta’da Ruanda Büyükelçiliği’nin açılması, ikili işbirliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra, Endonezya’nın genel olarak Afrika ile işbirliğini de güçlendirecektir. ” ifadelerini kullandı.