05.04.2024

Erdoğan’dan Hamas açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas’ın merkezini Katar dışında başka bir ülkeye taşıyacağı yönündeki iddialarla ilgili, Katar Emiri Şeyh Temim’in, “böyle bir adım atacağını” düşünmediğini söyledi.

Son günlerde uluslararası basında Hamas’ın merkezini Katar’ın dışına taşıyacağı yönünde haberler yer almıştı.

Erdoğan, Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye ile 20 Nisan’da İstanbul’da görüşmüştü.

Irak ziyaretinden dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Katar’daki Hamas üyelerine yönelik ciddi baskılar olduğuna, Hamas yönetiminin oradan ayrılmasına yönelik iddialar var. Türkiye’ye gelmeleri mümkün olabilir mi? Sizden bir talepte bulunuldu mu?” diye soruldu.

Erdoğan soruya, “Önemli olan Hamas liderlerinin nerede olduğu değil, Gazze’deki durumdur. Bu söylediğiniz konuyla ilgili olarak Katar’daki konumlarının ne olacağı hususunda doğrusu bana böyle bir bilgi gelmedi” diyerek yanıt verdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fakat Katar Emiri Sayın Şeyh Temim’in, bu kardeşlerimizle ilgili, onların Katar’daki pozisyonunu yok farz edecek bir adımı atacağına dair bir şey duymadım. Böyle bir adım atacağını da düşünmüyorum.

“Onlara karşı olan samimiyeti, onlara karşı olan tavrı, her zaman ailenin bir ferdi gibidir. Bundan sonraki süreçte de yine onlara karşı bu tavrın değişeceğine asla ihtimal vermiyorum.”