04.19.2024

Erdoğan’dan İsveç Finlandiya’ya çağrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenboğa Havalimanında düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan konuşmasında “Bu sabah Sayın Biden ile bir görüşme yaptık. Bu akşam veya yarın tekrar bir araya gelme arzusunu ifade etti. Biz de olabilir dedik” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Madrid’de düzenlenecek “NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi”ne katılmak üzere İspanya’ya gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

“İsveç-Finlandiya konusunda haklı tutumumuzu anlatacağım. İsveç ve Finlandiya NATO’ya üye olacaksa, Türkiye’nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorunda.

Dörtlü görüşmeyi yapıp hangi noktaya geldiklerini göreceğiz. Biz kuru laf istemiyoruz, netice istiyoruz.

Bazı müttefik devlet ve hükümet liderleriyle ikili görüşmeler de yapacağım.

Bu sabah beyaz perdemizin güçlü isimlerinden Cüneyt Arkın’ı da kaybettik. Allah rahmet eylesin. Ailesine, sevdiklerine; ailem ve şahsım adına başsağlığı diliyorum.

Biz NATO’nun 70 yıllık üyesiyiz. Biz bir anda katılmadık.

Bu sabah Sayın Biden ile bir görüşme yaptık. Bu akşam veya yarın tekrar bir araya gelme arzusunu ifade etti. Biz de olabilir dedik.

ABD ile F-16 meselesi hala masada, orada bir oyalama taktiği gidiyor.

Türkiye’nin özellikle duruşundan hiç taviz vermeyeceğiz, aynı şekilde devam edeceğiz.

İkili görüşmeyi Miçotakis ile gerçekleştirmem mümkün değil. Bizim Yunanistan ile olması gereken neyimiz var? Stratji toplantımız vardı. Kaldırdık. Yunanistan ile Yüksek Düzeyli Stratejik Toplantıası yapmamız imkansız. Şimdi bunu yapmış bir liderin Miçotakis ile orada görüşmesi mümkün mü? Hayır. Bundan sonra kendilerine çekidüzen verecekler. Ondan sonra ona göre bakar, yol haritamızı çizeriz.

Türkiye gibi bir gücü NATO kaybetmeyi göze alabilir mi? Dilekolay 70 yıl. Bu gücünü NATO için bugüne kadar taviz vermeden istikrarlı biçimde kullanmıştır. Bu tavizsiz yürüyüşümüzü de aynı şekilde devam ettirme kararlılığındayız. NATO Liderler Zirvesi’nde bugüne kadar yapılanlar, 5. madde gündeme getirmek suretiyle soracağız. Türkiye’deki özellikle güneyde veya Türkiye içinde bu teröristlere silahlar verildiği halde NATO burada ne yaptı? En ufak müdahalede bulundu mu? NATO’nun bir numaralı ülkesi ABD. TIR’lar dolusu silahlar ABD’den geldi. Görüşünce de söyleyeceğiz. Nasıl omuz omuza vermiş ülkeyiz ki bütün silahlar PKK’ya YPG’ye gönderiliyor. Kime karşı kullanılıyor bu silahlar? Bu terör örgütlerinin inlerine gelen silahlar kime karşı kullanılıyor? Türkiye’ye karşı kullanılıyor. Daha önce söylediğim gibi bir diğer müttefik Fransa. Aynı şekilde onlar da öyle.

Biz Türkiye olarak yol haritamızı anlık ve süratle belirler gerekli müdahaleleri de anında yaparız.”