04.20.2024

Erdoğan’ın sözlerine İsveç Başbakanı Andersson sessiz kaldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ’73 terörist iade edilecek’ demişti: İsveç Başbakanı o sözleri cevapsız bıraktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen NATO Zirvesi’nde “İsveç, Türkiye’ye 73 teröristin iadesi konusunda söz verdi” demişti. Erdoğan’ın ifadelerini İsveç Başbakanı Andersson cevapsız bıraktı.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Türkiye tarafından aranan kişilerin iadesi için Ankara’ya söz verdiği yönündeki iddialar konusunda açıklama yapmayı reddetti.

Euronews’te yer alan habere göre; Başbakan Andersson Madrid’deki zirve sonrasında düzenlediği ilk basın toplantısında Türkiye’ye “iade” konusunda söz verip vermediğine ilişkin olarak gazetecilerin ısrarlı soruları ile karşı karşıya kaldı. Andersson, gazetecilerin sorularına ve İsveç’teki Kürt ve Türk mültecilerin endişelerine rağmen, ülkesinin NATO’ya üyeliğinin önünün açılması için Türkiye’ye iadeler konusunda taahhütte bulunup bulunmadığı hakkında açıklama yapmadı.

Andersson, “Sekiz yıl boyunca bakanlık yaptım ve hiçbir zaman müzakere odasında ne konuşulduğunu söylemedim” şeklinde konuştu. İsveç Başbakanı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu, şu anda beni biraz zor bir duruma sokuyor.” Bu konuda Stockholm’un nasıl bir tutum izleyeceğini tekrarlayan İsveç Başbakanı Andersson, İsveç’in ulusal ve uluslararası hukuka saygı göstermeyi sürdüreceğini vurguladı. Hiçbir İsveç vatandaşının iade edilmeyeceğini belirten Andersson, kararın bağımsız yetkililerde ve mahkemelerde olacağının da altını çizdi. Andersson, “Eğer terörist faaliyetlere karışmadıysanız, endişelenmeye gerek yok” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN: VERİLMİŞ SÖZLER VAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Madrid zirvesi dönüşü yaptığı açıklamada “Şimdi bu konuda verilmiş sözler var. Örneğin İsveç 73 teröristi bize gönderecek. Şu anda 3-4 tane gönderdiler. Tabii bunları Adalet Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız, Milli İstihbarat Teşkilatımız yakın markaja alıp takibini yapacak ve bu teröristleri gönderin bakalım diyecek. Bunların hepsi bizim taleplerimiz olarak şu anda ortada. Bunlar geldi geldi; gelmediği takdirde gereği ne ise o gereğini de biz her an kurumlarımız ve birimlerimiz vasıtasıyla yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.