04.19.2024

Esed rejimi uyuşturucu ticaretinden milyarlarca dolar kazanıyor

Esed rejiminin dünya genelinde yürüttüğü uyuşturucu faaliyetlerinden İran destekli milislerin de kazanç sağladığı ifade ediliyor.

Esed rejiminin Suriye’de uyuşturucu ürettiği ve birçok bölgede gerçekleştirdiği kaçakçılık faaliyetleri kapsamında uyuşturucu ticaret ağından milyarlarca gelir elde ettiği ortaya çıktı.

Almanya merkezli Der Spiegel dergisinin Washington merkezli araştırma kuruluşu New Lines Enstitü’ye dayandırdığı haberde, Esed rejiminin ve rejim bağlantılı milislerin ABD yaptırımları karşısında gelir elde etmek amacıyla uyuşturucu üretiminde bulunduğu, ürettiği kaptagon uyuşturucu haplarını Orta Doğu ve Avrupa üzerinden dünya geneline pazarladığı kaydedildi.

Haberde, Esed rejiminin dünya geneline captagon hapı sağlayarak uyuşturucu kaçakçılığı üzerinden yalnızca  2021’de 5.7 milyar dolar gelir elde ettiği aktarıldı.

Öte yandan Beşar Esed’ın kardeşi Mahir Esed’ın kaptagon kaçakçılığında baş fail olduğu belirtilen haberde, Mahir Esed’in kontrolündeki Dördüncü Ordu Tümeninin Lazkiye’nin kuzeyinden dünya geneline sevkiyat gerçekleştirdiği kaydedildi. Tümenin ayrıca her sevkiyattan 300 bin dolar kazanım sağladığı ifade edildi.

Esed rejiminin yasa dışı ihracattan sağladığı gelirlerin, resmi ihracatta kaydettiği gelirlerden en az birkaç kat daha yüksek olduğu aktarılıyor.

Esed rejimi ve İran destekli milislerin uyuşturucu ticareti

Ürdün Sınır Güvenliği Müdürlüğü Yöneticisi Tuğgeneral Ahmed Haşim Halifat mayıs ayında, bölgedeki uyuşturucu kaçakçılarının ve organize çetelerin, Esed rejimine bağlı birliklerin yanı sıra Suriye’nin güneyine konuşlanan Hizbullah ve İran’a bağlı Şii milislerce de desteklendiğini söylemişti.

Lübnanlı yetkililer bu yılın başlarında Beyrut Havaalanı’nda yurt dışına gönderilmek üzere hazırlanan 9 milyon adet kaptagon uyuşturucu hapının ele geçirildiğini açıklamıştı.

Lübnan’dan yurt dışına satılan uyuşturucuların çok büyük oranda Suriye’de Esed rejimince üretildiği ve bu ticaret ağında Lübnan’daki Hizbullah’ın da önemli rol üstlendiği, bu şekilde uyuşturucu ticaretinin Esed rejimi ve Hizbullah’a gelir sağladığı bildiriliyor.