09.19.2024

Et ve Süt Kurumu tarafından Salmonella pozitif bir parti et imha edildi

Et ve Süt Kurumu: Salmonella pozitif olan bir parti et imha edildi

Et ve Süt Kurumu tarafından Ukrayna’dan ithal edilen 20 ton ette salmonella tespit edildiği gündeme gelmişti. Kurum, söz konusu etlerin 11 Haziran 2024’te imha edildiğini duyurdu ve etlerin analizleri ve muayene kabulleri yapılmadan parasının peşin ödendiğine ilişkin iddiaların asılsız olduğunu açıkladı.

Et ve Süt Kurumu (ESK), 11 Haziran 2024’te mikrobiyolojik analizlerde salmonella pozitif çıkan bir parti ithal etin imha edildiğini duyurdu. ESK, sosyal medyada yayılan, etlerin analiz ve muayene işlemleri tamamlanmadan parasının peşin ödendiği yönündeki iddiaların tamamen asılsız olduğunu belirtti.

ESK’nin açıklaması şu şekilde:

“Kurumumuzun ithal ettiği ve mikrobiyolojik analiz sonuçları Salmonella pozitif çıkan bir parti et, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince 11 Haziran 2024 tarihinde imha edilmiştir. Kamu ihale mevzuatı çerçevesinde ithal edilen etlerin gıda güvenliği kapsamında Bakanlığımız tarafından kontrol muayenesi için numune alınmakta ve akredite laboratuvarlarda gerekli analizler yapılmaktadır.

‘YÜKLENİCİ KESİMHANE FİRMASINA İHTARNAME ÇEKİLMİŞTİR”

09 Mayıs 2024’te yapılan mikrobiyolojik analizlerde bir parti ette hijyen standartlarına uymayan sonuçlar tespit edilmesi nedeniyle, satın alma/muayene komisyonu tarafından reddedilen etler, dondurularak yediemin deposunda kontrollü bir şekilde muhafaza altına alınmış ve yüklenici kesimhane firmasına ihtarname gönderilmiştir. Yasal işlemler tamamlandıktan sonra, muhafaza altındaki bu etlerin imha süreci 11 Haziran 2024’te tamamlanmıştır. İmha işlemi, Denizli Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Bertaraf Tesislerinde, Et ve Süt Kurumu, Denizli Tarım ve Orman İlMüdürlüğü, Gümrük Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve ilgili firma temsilcisinin nezaretinde gerçekleştirilmiştir.

“HİÇBİR ÜRÜNÜN PARASI PEŞİN ÖDENMEMEKTEDİR”

Bazı sosyal medya platformlarında, etlerin analiz ve muayene işlemleri yapılmadan, yani mahreç ülkeden çıkmadan parasının peşin ödendiği iddiaları tamamen asılsızdır. Kurumumuzun tüm alımları kamu ihale kapsamında yapılmakta olup, muayene kabul işlemleri tamamlanmayan hiçbir ürünün parası peşin ödenmemektedir. Et ve canlı hayvan ithalatının tüm süreçlerinde yüksek hijyen standartları titizlikle uygulanmaktadır.”