05.02.2024

Fosil yakıtları, Afrika ekonomilerini tehdit ediyor

Carbon Tracker’ın raporuna göre, Afrika’da fosil yakıtlarına büyük yatırımlar yapılsa da ihracat pazarı olmayacak. Kıtanın ekonomik kalkınmasının yolu ise güneş ve rüzgar enerjisinden geçiyor.

Düşünce kuruluşu Carbon Tracker, artan fosil yakıt fiyatlarına rağmen, artan petrol ve gaz ihracatının birçok Afrika ülkesinin ekonomik istikrarını tehdit edeceğini belirtti.

Carbon Tracker’da kıdemli temiz teknoloji analisti ve raporun başyazarı Kofi Mbuk, Afrika’da fosil yakıtlara yatırım yapan şirketleri, mahsur kalan varlıklarıyla baş başa kalacağı konusunda uyararak, “Fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçiş kaçınılmaz ve geri döndürülemez. Küresel ve bölgesel olarak enerji talebindeki büyüme, artık yenilenebilir kaynaklar ve fosil yakıt taleplerini bastırıyor. Afrika’da ve gelişmekte olan ekonomilerde güneş ve rüzgar, ekonomik kalkınma için en iyi yolu sunuyor” dedi. “

Cop27 zirvesine ev sahipliği yapan Mısır, gaz endüstrisini genişletmeyi Rusya’dan yapılan ithalatın yerini almak için tedarik sıkıntısı çeken Avrupa ülkelerine bir yardım olarak kabul ediyor.

Güneş enerjisi Afrika ekonomisinin bel kemiği olacak

Ancak Afrika iklim uzmanları ve aktivistler, kıta ekonomisinin gazdan herhangi bir fayda görmelerinin muhtemel olmadığını savunurlarken güneş enerjisinin Afrika ekonomisinin bel kemiği olacağını vurguluyorlar.

Raporda, güneş elektrik üretimi için kömür ve gaz ile rekabet halinde olsa da kıtanın küresel emtia piyasasına olan bağımlılığını azaltmak ve güvenli bir ekonomiye ulaşmak için her zamankinden daha fazla güneş enerjisi inşa edilmesi gerektiğinin üzerinde duruluyor.