10.16.2024

Fransa, işgalci İsrail firmalarının Euronaval’a katılmasını yasakladı

Fransa ile işgalci İsrail arasında gerilim artıyor: İşgalci İsrail şirketlerinin Euronaval’a katılması yasaklandı

Fransa, Paris’teki Euronaval savunma fuarında işgalci İsrailli şirketlerin askeri ürünlerini sergilemesini yasakladı. İşgalci İsrail hükümeti, bu yasaklama kararını sert bir şekilde eleştirerek, durumu ‘rezalet’ olarak nitelendirdi ve uluslararası iş birliklerinin zarar görebileceği uyarısında bulundu.

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek uluslararası deniz savunma fuarı Euronaval’da, işgalci İsrail şirketlerinin askeri ekipmanlarını sergilemesine getirilen yasak, iki ülke arasında yeni bir gerilime yol açtı.

Fransa’nın işgalci İsrail firmalarını başkent Paris’te yapılacak uluslararası deniz savunma fuarı Euronaval’da ürünlerini sergilemesinin yasaklandığı açıklandı. Etkinliğin organizatörü Euronaval, yaptığı açıklamada, Fransa hükümetinin etkinlikte stant açmalarına ya da ekipmanlarını sergilemelerine izin verilmeyeceği, ancak etkinliğe katılabilecekleri konusunda işgalci İsrailli heyetlere bilgilendirme yaptığını bildirdi. Karardan yedi firma etkilendi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan işgalci İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise kararı ‘rezalet’ olarak nitelendirerek, “Fransa ile ya da Fransa’sız – Ulusumuzu yedi farklı cephede düşmanlara karşı savunmaya ve geleceğimiz için savaşmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ABD merkezli haber sitesi Politico’nun konuya yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde, işgalci İsrail firmalarının 4-7 Kasım tarihlerinde Paris’te yapılacak Euronaval’da ürünlerini sergilemesinin yasaklandığı iddia edilmişti. İngiltere merkezli Reuters haber ajansına konuşan iki kaynak da işgalci İsrailli firmaların katılımının yasaklandığını ileri sürmüştü.’

ASKERİ EKİPMALARINI FUARDA SERGİLEMELERİ YASAKLANACAK’

Fransa, daha önce yapılacak bir askeri ticaret etkinliğine de işgalci İsrail firmalarının katılmasını yasaklamış, Fransa Savunma Bakanlığı o dönemde yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ‘Gazze’deki operasyonlarını durdurması için İsrail’e çağrı yaptığı’ bir dönemde şirketlerin katılımı için koşulların artık doğru olmadığını söylemişti. Macron’un Gazze’de kullanılacak silahların işgalci İsrail’e sevk edilmesinin yasaklanması yönündeki açıklaması sonrası, Paris-Tel Aviv hattında ilişkiler gerilmişti.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, işgalci İsrail şirketlerinin fuardan men edilmesi kararı henüz kamuoyuna duyurulmadığı için isminin saklı tutulması koşuluyla Politico’ya konuşan kaynak, işgalci İsrail heyetinin fuara katılımına izin verileceğini ancak işgalci İsrail firmalarının askeri ekipmanlarını fuarda sergilemesinin yasaklanacağını söylemişti. Deniz savunma sistemleri alanındaki uluslararası fuarlardan biri olan ve yüzlerce firmaya ev sahipliği yapan Euronaval, Paris’teki Nord Villepinte Fuar Merkezi’nde yapılacak.