05.06.2024

Hukuksuz Ceza İstinafta Bozuldu

Bir Furkan Hareketi mensubu daha yargılandığı davadan beraat etti. Gaziantepli Furkan Hareketi mensubu hakkında verilen hapis cezası istinaf yoluyla bozuldu.

Gaziantepli Furkan Hareketi mensubu Y.İ., 16 Ocak 2022 tarihinde Kahramanmaraş’ta katıldığı anayasal bir eylemde, “Furkan’a kumpas devam ediyor!” “Önce işkence yaptılar, sonra tutukladılar” yazılı pankart açması nedeniyle; “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve katılma” suçlamasıyla yargılandığı dosyadan 1 yıl 3 ay olarak hapis cezasına çarptırılmıştı. Hareket mensubu Y.İ., bu hukuksuz kararı bir üst mahkemeye taşıdı.

İstinaf mahkemesi, suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek sanığın mahkumiyetine dair ilk derece mahkemesinin verdiği hükmü kaldırdı. İstinaf mahkemesinin kararında İfade hürriyetinin Anayasal hak olduğu vurgusu yapılarak şu beyanlara yer verildi: “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 34. ve Avrupa Insan Hakları Sözlesmesinin 11. maddeleri ile teminat altına alınan ve ifade özgürlügünün kolektif bir açıklama yöntemi olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı kapsamında kaldıgı gözetilerek unsurları olusmayan suçtan sanıgın beraati yerine yasal ve yeterli olmayan gerekçe ile mahkumiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır.”

Ayrıca ilk derece mahkemesinin olayı yanlış değerlendirdiği, anayasal etkinlik sonrasında katılımcıların herhangi bir şiddete başvurmadan ve kolluk kuvvetlerince müdahale edilmeden dağıldıklarının tespit edilmesi nedeniyle yapılan eylemin ‘Kanuna aykırı toplantı yürüyüşü düzenlemek, katılmak ve yönetmek” kapsamında değerlendirilemeyeceğine hükmedilerek beraat karar verildi.

Furkan Hareketi mensuplarının avukatları, anayasa ile güvence altına alınan bir etkinliğe ceza veren ilk derece mahkemesinin hukuksuz ve keyfi kararının bozulmasını olumlu değerlendirdi. Avukatlar, en temel haklardan olan ifade hürriyetine ceza verilmesinin bir hukuk garabeti olduğunu, böyle bir etkinlik için dava açılmasının dahi hak ihlali olduğunu belirttiler.