05.04.2024

Furkan Vakfı Eski Başkanı Belgelerle Açıkladı: Alparslan Kuytul “Darbeye Hayırlı Olsun” Dedi mi?

Furkan Vakfı eski başkanı Hasan Demir katıldığı bir söyleşi programında, kırpılmış ve çarpıtılmış videolar ile Alparslan Kuytul Hocaefendi hakkında “Darbeye hayırlı olsun dedi” şeklinde atılan iftiraların gerçek yüzünü VGM (Vakıflar Genel Müdürlüğü)’nün belgeleri ile ortaya koydu.

Furkan Vakfı eski başkanı Hasan Demir katıldığı söyleşi programında Alparslan Kuytul Hocaefendi hakkında atılan iftiraların aslını VGM belgeleri ile ortaya çıkardı.   Bilindiği gibi önceki yıllarda iftiracı bazı haber kuruluşları(!), Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin 15 Temmuz darbe gecesinde söylemiş olduğu ‘bu darbe Müslümanların hayrına olsun’ ifadesini çarpıtarak ‘darbeye hayırlı olsun dedi’ algısını oluşturmuş ve videoların kırpılmış şeklini sosyal medyaya servis etmişlerdi.
Bu süreç içerisinde Bimer’e, Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin kırpılmış videolarını izleyerek şikayette bulunan ancak ardından videonun aslını izleyip şikayetini geri çeken bir vatandaşın açıklamalarını Hasan Demir canlı yayında aktardı. Ayrıca konuyla ilgili şikayetler üzerine baş müfettişin incelemeler sonucunda ulaştığı kanaati de tüm Türkiye ile paylaşarak atılan iftiraları devletin kurumları aracılığıyla bertaraf etti.     Hasan Demir kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Alparslan Kuytul Hocaefendi hakkındaki “Darbeye hayırlı olsun dedi” iftirasının aslını belgeleri ile aşağıdaki şekilde açıkladı;

“Darbeye hayırlı olsun” bu meselenin aslı nedir hocam, elinizdeki belgelerle açıklayabilir misiniz? Özellikle konuşmalarından sonra hocamızın videoları kırpılarak yayınlandı bazı çevreler tarafından. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?   Videoyu farklı manaya gelecek şekilde kırpıp yayınlamışlar ama orada kimse şunu düşünmüyor “hayırlı olsunu” nerede dedi?
Öncelikle burada bir algı oluşturulmak istendiği ortadadır. Gerçekten hocamızın kullanmış olduğu kelimeyi kullanmamışlar. Birincisi bu. Kırpılmış video ile ilgili yapmış olduğu konuşmasında da daha sonrasındaki videonun aslında da, hiçbir yerinde darbe hayırlı olsun demedi. Orada bazı kelimeleri çarpıtmışlar. Videoyu farklı manaya gelecek şekilde kırpıp yayınlamışlar ama orada kimse şunu düşünmüyor “hayırlı olsunu” nerede dedi? Kırpılmış videoya da baktığımızda, diğer videonun aslına da baktığımızda hocamız hiçbir yerde darbe hayırlı olsun demedi.   Orada söylemiş olduğu ibare şudur: “Bu darbenin İslami faaliyetlere darbe olmamasını ve İslami faaliyetlerin bundan olumlu yönde etkilenmesini, buranın altını çiziyorum, Müslümanların hayrına olmasını vesile kılsın.” Hayırlı olsun kelimesiyle hayrına olsun kelimesi aynı anlamda mıdır? Değil.   Yani hayırlı olsun ne demek? İnsan bir araba alır, ev alır, eşya alır, o zaman hayırlı olsun der. Yani işte darbe gerçekleşti, hayırlı olsun. Yeni yönetime siz geldiniz, hayırlı olsun. Sanki bu manaya gelecek bir kelime, bir ifade kullanmış. Ama hocamız konuşmasında asla hayırlı olsun dememiş, hayrına olsun demiş. Müslümanların hayrına tebdil etsin. Evet bu bir şer gibi görünebilir ama bunu inşallah Allah hayra çevirir, hayra tebdil eder, hayra dönüştürür. Hayrına olsun. Hani şerde hayır vardır diyoruz ya aynı şekilde bu darbe girişimi içinde öyle olsun.   Öncesinde kulanmış olduğu ifadelere bakın. “Bu darbe ortamında kimler içeri alınacak? Belki yüzbinlerce insan içeri alınacak. Belki bizlerde o insanlardan birisi olacağız” diyor. “Bundan sonrasında da ne olacağı karanlık, bilinmez yani. Kimini sürerler mi, kimini öldürürler mi, kimini hapse mi tıkarlar belli olmaz, karanlık.” Ve konuşmasının sonunda da “Hakkınızı helal edin” diyor. Hocaefendi hayırlı olsun mu dedi yoksa hayrına olsun mu dedi?
Burada hayırlı olsun dememiş, Müslümanların hayrına olmasını söylemiş. Dolayısıyla farklı bir algı oluşturulmaya çalışılıyor.
Birincisi, söylemiş olduğu kelimeyi değil, o söylenmiş olan kelimeyi tamamen değiştirip kendilerince uydurmuş olduğu bir kelime ekleyerek insanlarda farklı bir algı oluşturuyorlar. İkincisi konuşmaların tamamını vermeyerek algı oluşturak istiyorlar. Meselenin bir başı var, bir de sonu var ama sen bunun başını, sonunu kesip, ortadan da kendi işine yarayan kısmı alır, cımbızlarsan o zaman elbette ki konu gerçek manasının dışına çıkar ve o konuşma istendiği gibi çevrilebilir. İnsanlarda algı oluşturulabilir. Sanki bu hoca darbeyi biliyor ve darbeye hayırlı olsun diyor.   Birincisi hayırlı olsun demedi. Hayrına olsun dedi. İkincisi ise konuşmanın başı sonu kırpılarak maalesef farklı bir algı oluşturulmaya çalışıldı.

Furkan Vakfı Daha Önce 5 Belge Daha Yayımlamıştı

Furkan Vakfı daha önce de MİT, TEM ve Emniyet tarafından hazırlanan araştırma tutanakları ve belgelerini yayınlamış ve bu belgeler ile kirletilmek istenen adını ve hocasını temize çıkarmıştı. Terörle hiçbir bağlantılarının olmadığını ortaya koyan belgeler Türkiye gündeminde büyük yankı uyandırmıştı.