05.15.2024

Gana’da yeni yasa tasarısı: Eşcinsellere hapis cezası

Gana Parlamentosu, kendilerini LGBTQ olarak tanımlayan kişilere ve LGBTQ haklarının teşvik edilmesine katılanlara cezai sorumluluk yükleyen yasa tasarısını kabul etti.

Gayri resmi olarak LGBTQ karşıtı yasa tasarısı olarak da adlandırılan ‘İnsan Cinsel Hakları ve Gana Aile Değerleri’ yasa tasarısına göre, aynı cinsiyetten kişilerle cinsel ilişkiye girenler önceki yasada yer alan üç yıl yerine beş yıl hapis cezasına çarptırılabilecek.

Ek olarak LGBTQ haklarının ‘propagandası’ve ilgili faaliyetlerin finansmanı da üç ila beş yıl hapisle cezalandırılabilecek.

Tasarının yürürlüğe girmesi için Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo tarafından imzalanması gerekiyor. Nana Akufo-Addo tarafından imzalanarak yasalaşması halinde, kendini eşcinsel olarak tanımlamaktan suçlu bulunan kişiler üç yıl hapis cezasına çarptırılabilecek.

İlk kez 2021 yılında Parlamento’ya sunulan yasa tasarısı kamuoyundan geniş destek görmüş ve Gana’daki Hıristiyan, Müslüman ve geleneksel liderler tarafından desteklenmişti.

Mayıs 2023’te Uganda da bazı durumlarda ölüm cezası öngören LGBTQ karşıtı bir yasayı onaylamış ve ‘eşcinsellik propagandası’ yapanlara 20 yıl hapisle cezalandırma kararı almıştı. Tanzanya, Nijer ve Namibya da son yıllarda bu tür yasaları sıkılaştırmıştı.