03.28.2024

Gazeteciler tutuklanan meslektaşları için Diyarbakır’da: Gazeteciliği savunmaya geldik

İstanbul ve Ankara’dan Diyarbakır’a dayanışma için gelen DİSK Basın İş üyesi gazeteciler, “Ömer Çelik tutuklanırken ‘Yük sizin omuzunuzda’ dedi, bu yük sadece Kürt meslektaşlarımızın omuzunda değil. Kürt gazeteciler yalnız değildir demek için buradayız” dedi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), tutuklanan 16 gazeteci için açıklama yaptı.

8 Haziran’dan bu yana polis ablukası altında olan Ari Yapım önünde yapılan açıklamaya İstanbul ve Ankara’dan Diyarbakır’a dayanışma için gelen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın İş üyesi gazeteciler, kentteki sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

“Özgür Basın Susturulamaz” pankartının açıldığı açıklamada, gazeteciler dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Kürt gazeteciler yalnız değildir’

Açıklamada dayanışma için Diyarbakır’a gelen gazetecilerden Tolga Balcı, Kürt meslektaşlarının zor koşullarda gazetecilik yaptığını, belirtti.

Tutuklanan gazeteci Ömer Çelik’in “Yük sizin omuzunuzda” sözlerini hatırlatan Balcı, “Ömer Çelik tutuklanırken ‘Yük sizin omuzunuzda’ dedi bu yük sadece Kürt meslektaşlarımızın omuzunda değildir. Kürt gazeteciler yalnız değildir demek için buradayız. 16 arkadaşımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Gazetecilik suç değildir” şeklinde ifadeler kullandı.

‘Gazeteciliği savunmaya geldik’

Gazeteci Sibel Yükler ise, tutuklanan gazeteciler ile gazeteciliği savunmak için Diyarbakır’a geldiklerinin altını çizerek şunları dile getirdi:

Tutuklanan arkadaşlarımız, Kürt basınında tutuklanan ilk arkadaşlarımız değil. 2016 yılında tutuklanan ve hala cezaevinde olan Nedim Türfent gibi arkadaşlarımız var. Bu ilk değil, son da değil. 20 Aralık 2011’de gazeteciler gözaltına alındığında; büyük olaylar oldu. Ne zaman ki gazeteciler bu ülkede tutuklandıysa, ülkede büyük felaketler meydana geldi. Herhangi bir program ya da attığımız tweet nedeniyle bu dezenformasyon yasası sonrası her an tutuklanabiliriz.

Kamuoyunun tutuklanan gazetecilerin yanında olması gerektiğini belirten Yükler, herkesin haber alma hakkını savunması gerektiğinin altını çizdi. Yükler, Biz tutuklanan arkadaşlarımızı sahalardan tanıyoruz. Ceylan Önkol, Kemal Kurkut’tan tanıyoruz. Biz bunun için buradayız. Her zaman gazeteciliği savunacağız” dedi.

Kadın gazetecilerle dayanışma

Dayanışma için Diyarbakır’a gelen Gazetecilikte Kadın Koalisyonu adına konuşan Ceren İskit ise şunları aktardı, “Burada 16 tutuklu gazetecinin yanında olmak, dayanışmayı büyütmek için buradayız. 4 tutuklu kadın arkadaşımız için buradayız. Kadın gazeteciler ya yargılanıyor ya tutuklanıyorlar. Kadın gazeteciler sadece gazetecilik faaliyeti yürütüp, hakikatin peşinden koşuyorlar. Gazetecilik suç değildir, özgür basın susturulamaz” dedi.

Konuşmaların ardından 16 gazetecinin ismi okunarak yoklama alındı. Açıklama, atılan “Özgür basın susturulamaz” sloganlarıyla son buldu.

DFG’ye ve JINNEWS’e ziyaret

Basın-İş üyesi gazeteciler, tutuklanan gazetecilerle dayanışma kapsamında geldikleri Diyarbakır’da DFG ile bürosu polislerce basılan JINNEWS’e dayanışma ziyaretinde bulundu.

DFG ile JINNEWS ziyaretlerinde gazeteciler, basına yönelik saldırılara karşı ortak mücadelenin önemine dikkat çekerek, gazetecilerle dayanışma içerisinde olacaklarını belirtti.

MMO’dan tutuklamaya tepki

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Makina Mühendisleri Odası (MMO) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır’da tutuklanan gazetecilere ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Özgür basın susturulamaz” başlığı ile yapılan açıklamada, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hukuksuz şekilde gazetecilerin tutuklanmasına tepki gösterildi.

Köprüye pankart

Antalya Özgür Öğrenci İnisiyatifi, Diyarbakır’da 16 gazetecinin tutuklanmasına tepki göstermek için Antalya’da Ulubatlı Hasan Caddesi üzerinde bulunan Kültür Köprüsü’ne “Özgür basın susturulamaz” pankartı astı.