Gazze’de araçta yakınlarının cesetleri arasında Kızılay’a yardım çağrısında bulunan kızın bilinmeyen akıbeti…
Gazze’deki saldırılarda hayatını kaybeden aile üyelerinin cesetleriyle birlikte arabada mahsur kalarak dehşete kapılan Filistinli kız, İsrail güçlerinin onlara ateş açması üzerine Filistin Kızılayı ile temasa geçerek kendisini kurtarmalarını istedi. Ancak Reuters haber ajansının aktardığına göre, Kızılay ekibinin bölgeye ambulans göndermesinden günler sonra ne kız ne de kurtarma ekibi geri döndü.
Filistin Kızılayı, henüz altı yaşında olan Hind Receb’in Pazartesi günü onu kurtarmak için bir ekip gönderen Kızılay Acil Durum Merkezi ekibiyle üç saatlik bir süre boyunca yaptığı telefon görüşmelerinin bir kısmının ses kaydını yayınladı. Ekip, durumu toparlayabilmek için bölgedeki çatışmanın sakinleşmesini beklemek zorunda kaldı.
Hind’le temas halinde olan Rana el-Fekih yoğun duygulardan boğulmuş bir sesle Reuters’a, “Titreyen ve üzgün bir ses duyduğunda yalvarışı çok acı vericiydi. Umudu vardı ve birisinin onu kurtaracağından emin görünüyordu. Sonuçta çaresizsiniz, daha doğrusu felç olduğumuzu, çaresiz olduğumuzu hissettik, çünkü içinde bulunduğumuz ortamı altı şehidin naaşları ve kanları içinde bir arabanın içinde terk etmiştik” dedi.
Kızılay, aramanın başlamasından dört saat sonra durumun ambulans gönderecek kadar güvenli olduğuna karar vermesine rağmen, kısa sürede kendisiyle, hatta iki kişilik ambulans ekibiyle bağlantısını kaybetti.
Kızılay’la ilk konuşan kişi, Hind’in ablası olan 15 yaşındaki Layan Hamada adında bir kızdı. İsrail tankları ve askerleri yaklaşırken Gazze Şehri’ndeki bir benzin istasyonunun yakınında aynı arabada onunla birlikte mahsur kalırken, “Bize ateş ediyorlar, bize ateş ediyorlar” dedi. Filistin Kızılay’ı Layan ve diğer beş aile üyesinin öldürüldüğünü söyledi.
İsrail ordusu olaydan haberi olmadığını açıkladı. Hayatta kalan tek kişi Hind, ambulans göndermeye hazırlanırken Rana ve psikolojik destek uzmanıyla üç saat boyunca telefonda konuşarak onu sakinleştirmeye çalıştı.
Filistinli kurtarma görevlileri, İsrail’in yoğun bombardımanı, hareketlerine yönelik ciddi kısıtlamalar ve tekrarlanan iletişim kesintileri nedeniyle neredeyse dört ay süren savaşın ardından Gazze’de imkansız kararlarla karşı karşıya kalıyor.
Filistin Kızılayı Sözcüsü Nibal Fersah, “Hind adlı çocuğun hikayesi, Filistin Kızılayı’na her gün ulaşan ve çoğu durumda işgalin mevcut olması nedeniyle destek sağlayamadığımız yüzlerce aramadan sadece biri. Evlerinde mahsur kalan silahsız, yaralı ve hasta sivillerin varlığına rağmen bu bölgeleri askeri bölge olarak kabul eden İsrail askeri araçları, Kızılay ambulans ekiplerinin ve kurtarma ekiplerinin bu bölgelere ulaşmasını engelliyor. Hind ve Layan’ın hikayesi de (bu) hikayelerden biri” ifadelerini kullandı.
Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail’in Gazze’ye saldırısı 27 binden fazla Filistinlinin ölümüne, Gazze Şeridi’ndeki 2,3 milyon sakinin çoğunun yerinden edilmesine ve kuşatma altındaki kıyı bölgesini insani bir felakete sürüklemesine yol açtı.
İsrail, hedefinin 7 Ekim’de bin 200 kişinin ölümü ve 240’tan fazla rehinenin Gazze’ye götürülmesiyle sonuçlanan saldırıyı gerçekleştiren Hamas hareketini yok etmek olduğunu söylüyor.
Fersah, uluslararası topluma ve insani kuruluşlara, Hind ve Kızılay kurtarma personelinin akıbetinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olmak için müdahale etmeye ve ellerinden gelen her şeyi yapmaya çağrıda bulundu. Sözcü, “Bugün çağrımız net: Hind’in ve şu ana kadar akıbeti bilinmeyen Filistin Kızılayı mürettebatının akıbetinin ortaya çıkarılması için tüm insani kuruluşların ve uluslararası toplumun işgale baskı yapmasını talep ediyoruz” dedi.