10.28.2024

Gazze’de Müzakere “kademeli ateşkes” İfadeleri Dolaşımda

Sisi iki günlük ateşkes ve ardından kalıcı ateşkes görüşmeleri yapılmasını önerdi

Mısır’ın Gazze’de “kademeli ateşkes” önerisi dün Katar, Amerika ve İsrail yetkilileri arasında tutuklu ve mahkûmların takası ile ateşkes konusunda bir anlaşmaya varmak üzere Doha’da yeni bir müzakere turunun başlamasıyla somutlaştı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi dün yaptığı açıklamada, Kahire’nin Filistinli tutuklulara karşılık dört İsrailli rehinenin takası için Gazze’de iki günlük ateşkes önerdiğini söyledi.

Sisi, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboun ile dün Kahire’de düzenlediği basın toplantısında, Mısır’ın durumu harekete geçirmek için bir girişim başlattığını ve iki günlük ateşkes sırasında dört rehinenin mahkumlarla takas edileceğini söyledi. Sisi sözlerini şöyle sürdürdü,

Ardından 10 gün içinde Gazze’deki önlemlerin tamamlanması için tam bir ateşkes sağlanana kadar müzakereler yapılacak.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant Doha’da yapılacak müzakereler öncesinde bir anlaşmaya varmak için “acı verici tavizler” vermenin öneminden bahsetti.

İbrani takvimine göre, 7 Ekim saldırısında ölenlerin yakınlarının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun saldırının yıldönümünde yaptığı konuşmayı kesmesi ve bazılarının Netanyahu’ya şu sözlerle bağırmasının ardından, Hamas’la anlaşma yapılması yönündeki iç baskı yeniden ortaya çıktı: “Yazıklar olsun sana.”

Bu arada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres dün yaptığı açıklamada, Gazze’nin kuzeyinde meydana gelen “kitlesel ölüm, yaralanma ve yıkım karşısında şoke olduğunu” belirtti. Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric, “Gazze’nin kuzeyinde sıkışıp kalan Filistinli sivillerin çektiği acılar dayanılmaz boyutlarda” ifadelerini kullandı.