11.09.2024

Gazze’de onbinlerce Filistinli’den haber alınamıyor

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, kayıp yardım hattına 7 binden fazla çağrı geldiğini bildirdi

Gazze savaşı 7. ayına girerken, onbinlerce Filistinliye ulaşılamıyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), kayıp kişiler için açılan yardım hattına savaşın başından beri en az 7 bin çağrı geldiğini bildirdi. 

Çatışmalarda toplamda kaç kişinin kaybolduğu bilinmiyor fakat Birleşik Krallık’ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Gazze’de onbinlerce Filistinliden haber alınamadığını aktardı. 

ICRC’nin İsrail biriminin sözcüsü Sarah Davies, Gazze Şeridi’ndeki kaosta iletişimin neredeyse imkansız hale geldiğine dikkat çekerek şunları söyledi: 

Çatışmanın başlarında Gazze’de binlerce kişi evlerini terk edip güneye doğru gitti. Bu süreçte örneğin çocuğunuzu ya da yaralı bir yakınınızı kaybederseniz, onları tekrar bulmak inanılmaz derecede zor olabilir. İnsanlar bize çatışmanın en acı verici kısmının açlık ya da tehlikeden ziyade, akrabalarından ayrı kalmak ve onların akıbetini bilmemek olduğunu söylüyor.

Haberde, İsrail ordusunun gözaltına aldığı Filistinlilerle de iletişimin koptuğuna dikkat çekildi.

Batı Şeria merkezli Addameer Mahkum Destek ve İnsan Hakları Derneği örgütünden Tala Nasır, en az bin Filistinlinin haklarındaki suçlamalar açıklanmaksızın İsrail’de hapiste tutulduğunu söyledi. Nasır, bu kişilerin ailelerine veya yakınlarına hiçbir bilgilendirme yapılmadığını savundu.  

Gazze’deki Cibaliye mülteci kampında yaşayan ve psikolojik rahatsızlıkları olan 54 yaşındaki Ahmed Ebu Celali, 6 çocuğuna yemek bulabilmek için geçen ay evini terk ettikten sonra kendisinden bir daha haber alınamadı.

Celali’nin dayısı Etemad Ebu Celali, “Böyle olacağını bilseydik dışarı çıkmasına izin vermezdik” dedi.

Raci Kemal Kalel ise eşi ve iki yaşındaki kızından ocaktan beri haber alamadığını söyledi. Ailesini İsrail bombardımanından kaçarken kaybettiğini belirten 36 yaşındaki Kalel, “Hayatımı eşim olmadan sürdüremem. Kızım da kalbimin bir parçası” dedi. 

ABD, Mısır ve Katar arabuluculuğunda yapılan ateşkes müzakerelerinden henüz net sonuç çıkmazken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dünkü açıklamasında Gazze’nin güneyindeki Refah’a kara harekatı tarihinin belirlendiğini bildirmişti.

Yaklaşık 2,3 milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi’nde en az 1,5 milyon sivil, Mısır sınırındaki Refah kentine sığındı. ABD başta olmak üzere birçok Batılı ülke, Tel Aviv’e kente kara operasyonu düzenlememe  çağrısı yapıyor.