09.17.2024

Gazze’deki Soykırımın Finansörü ABD’den Mısır’a 1.3 Milyar Dolar Değerinde Askeri Yardım!

Gazze’deki Soykırımın finansörü ABD, Mısır’a 1.3 Milyar Dolarlık Askeri Yardım Sağlayacak

Bu hamle, Kahire’nin Washington’ın Gazze’deki çatışmaya yaklaşımında kilit rol oynamasının ardından geldi.

ABD’li yetkililere göre, Biden yönetimi Çarşamba günü Kongre’ye, Mısır’ın insan hakları siciline bağlı olarak 1.3 milyar dolarlık askeri yardım yapacağını bildirdi. Bu, Kahire’nin ABD’nin komşu Gazze’deki savaşa yaklaşımı açısından giderek artan öneminin bir işareti. Karar, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Mısır’ın siyasi tutuklular ve diğer insan hakları konularındaki sicilinde ilerleme kaydettiğini onaylaması için 95 milyon doların serbest bırakılmasını içeriyor. Bu adım insan hakları savunucularının eleştirisine yol açmaya başladı.

ABD’nin Kahire Büyükelçiliği tarafından yayımlanan basın açıklamasında, Büyükelçi Hero Mustafa Garg, paranın “Mısır’ın gelecek nesiller için daha parlak, daha sağlıklı ve daha müreffeh bir gelecek elde etme çabalarını ilerletmek” için kullanılacağını söyledi. Uluslararası İşbirliği Bakanlığı tarafından yapılan ayrı bir açıklamada, paranın ekonomik yönetim, eğitim, sağlık, tarım, iklim eylemi ve su kaynakları yönetimi de dahil olmak üzere çeşitli alanları kapsayan sekiz “geri ödenmeyen kalkınma hibe anlaşması” arasında bölüneceği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken bugün Kongre’ye, bu yılki 225 milyon dolarla ilgili şartlardan “ABD ulusal güvenliğinin çıkarları” nedeniyle feragat edeceğini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü şunları söyledi: “Bu karar, bölgesel barışın güçlendirilmesi ve Mısır’ın, ABD’nin ulusal güvenlik önceliklerine, özellikle de Gazze’deki ateşkes anlaşmasının tamamlanması, rehinelerin evlerine geri gönderilmesi, insani yardımın artırılmasına yönelik spesifik ve devam eden katkılarının arttırılması açısından önemlidir.”

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Başkan Joe Biden yönetiminin Çarşamba günü ABD Kongresi’ne Mısır’a 1,3 milyar dolar değerinde askeri yardım sağlayacağını bildirdiğini, bunun Mısır’ın 2020’den bu yana ilk kez tam kapsamlı yardım aldığını söyledi.