11.14.2024

Gıda’da hilenin önü mü açıldı?

Gıda Mühendisleri Odası şube başkanı: Gıdada hilenin önü açıldı

Gıda Mühendisleri Odası İzmir şube başkanı Uğur Toprak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tartışma yaratan ‘numune’ kararının gıda güvenliği açısından son derece yanlış olduğunu vurgulayarak, “Ne yazık ki bu yazıyla hilenin önü açılmıştır desek çok da yanlış olmaz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, geçtiğimiz günlerde 81 ile gönderdiği genelgede “Çiğ ürün harçlarında histolojik Muayene ve Kanatlı Eti Aranması programı kapsamında numune alınmaması hususunda gereğini rica ederim” ifadelerini kullanması büyük tepki çekti.

BAKANLIK NE DEDİ?

Gelen tepkilerin ardından ise bakanlık, yayımladığı açıklamada “Pide, lahmacun, börek vb ürünler et ürünleri kapsamında değil yemek kategorisinde yer alan ürünlerdir” dedi.

Ancak tebliğde, bu ürünlerin içeriğini yani harcındaki eti baz aldığını vurgulamıştı.

‘GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇOK YANLIŞ BİR KARAR

Diken’den Ayşegül Kasap’a konuşan Gıda Mühendisleri Odası İzmir şube başkanı Uğur Toprak, söz konusu genelgeyi şöyle değerlendirdi:

“Ne yazık ki bu yazıyla hilenin önü açılmıştır desek çok da yanlış olmaz. Kıyma dediğimiz kırmızı etten çekilip yapılan harçlı ürünlerde tür analizi yapılması için numune alınmaması hususu, o etin hangi tür hayvana ait olacağının bilinmemesi anlamına gelmektedir. Bu da gıda güvenliği açısından son derece yanlış bir karar olarak karşımıza çıkmaktadır. Kıyma dendiğinde akla dana ya da kuzu gibi kırmızı et gelmesine karşın tüketici yediği lahmacun, pide ya da börek içerindeki kıymanın hangi etten olduğunu, Türk Gıda Kodeksi hükümlerince kas ve yağ dokusu dışında ürünün içine katılmasına müsaade edilmeyen sakatat, deri, sinir gibi doku ve organların katılıp katılmadığını bilemeyecek.”

‘GIDA ZEHİRLENMELERİ POLİTİKTİR’

Toprak, yayımlanan o listelerle ilgili ise şunları söyledi: “Birçok listede lahmacun harçlarında kanatlı etine rastlandığı görülmekteydi. Gıda enflasyonun önüne geçilemediği, halkın alım gücünün her gün azaldığı ülkemizde ne yazık ki gıda güvenliğinden söz etmek pek de mümkün değil. Bakanlığın yayınladığı listelerde bunu doğrular nitelikte. Bir önceki bakanın yayınladığı bir görselde iddia dediği şeyin gerçek, gerçek dediği şeyinse iddia olduğunu dile getirmiştik. Bakanlar değişse de mantalite değişmedikçe, yurttaşın alım gücü arttırılıp asgari ücret açlık sınırın üzerine çıkarılmadıkça, gıda enflasyonun önü kesilip koyulan yasalar uygulanmadıkça ne yazık ki gıda güvenliği sağlanamaz. İşte tam da bu sebeple diyoruz ki, gıda zehirlenmeleri politiktir. ”