Milyonlarca memur ve emeklinin gözü bugün açıklanacak zam oranında. TÜİK’in açıklayacağı enflasyon oranından sonra yapılacak zammın belirlenmesine tepkiler büyürken emekçiler, sefalet ücretlerini reddediyor.
Emek Servisi
Milyonlarca memur ve emeklinin beklediği zam oranı bugün belli olacak. 4 milyonun üzerinde memur, 16 milyona yakın emeklinin temmuz maaş zammının Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklayacağı enflasyon oranından sonra zammın açıklanmasına tepki büyük. Sendikalar, TÜİK’in enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek zam oranının bu şekilde belirlenecek olmasının düşük ücretlere çare olmayacağına dikkat çekiyor. En düşük memur maaşını 22 bin TL’ye çıkaracak teklif ise bugün Meclis Başkanlığı’na sunulacak.
Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamla ilgili konuşmuştu. Erdoğan, 6 aylık enflasyon oranının açıklanmasının ardından bu konuda adım atılacağını söylemişti. Zam için refah payı, seyyanen ve oransal olmak üzere masada 3 formül yer alıyor. Emeklilere kademeli zam yapılması bekleniyor. TÜİK’in açıklayacağı 6 aylık enflasyona göre memur ve memur emeklilerine, toplu sözleşmeye bağlı ikinci 6 ay zammına ek olarak verilecek enflasyon farkı da ortaya çıkacak. Memurlarda yukarıya doğru yapılacak artış farklılaşırken emekli aylığında kademeli bir artış söz konusu olacak. Zamlı maaş ve aylıklar temmuz ayı ile birlikte ödenecek.
Merkez Bankası haziran ayı piyasa katılımcıları anketine göre geçen ay yüzde 2,49 olan TÜFE artış beklentisi yüzde 2,81’e çıktı. Cari yılsonu TÜFE’deki artış beklentisi de yüzde 38,55 olurken, 12 ay sonrası için artış beklentisi yüzde 30,65’e yükseldi. Yüzde 20 civarında beklenen enflasyon farkına asgari ücrette olduğu gibi refah payı eklenirken, SSK, Bağ-Kur emeklisine yaklaşık yüzde 30-35 zam bekleniyor. Maaş zammında diğer seçenek de oransal olarak yükseltmek yerine seyyanen artış olup, en düşük memur maaşına 10 bin lira seviyesinde seyyanen artış yapıldığında aile yardımı dâhil en düşük maaş 22 bin liraya çıkarılacak.
EMEKLİYE KADEMELİ ZAM
En düşük emekli aylığı 7 bin 500 lira olurken zam, kök maaş üzerinden yapılacak. Kademeli maaş artışı bu kök aylıklar üzerinden yapılacak.
Sendikalar ise kamu emekçilerinin maaşlarında asgari ücret uygulaması olamayacağına dikkat çekti. Maaşların yoksulluk sınırının üzerinde olması istenen KESK tarafından sosyal medyada yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Kamu emekçileri açlık sınırında, sefalet koşullarında yaşamaya mahkûm edilemez! Kamu emekçilerinin talebi net, 40 bin TL olan yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret! İnsan onuruna yaraşır, insanca çalışma koşullarının sağlandığı bir ücret ve çalışma yaşamı! Memur asgari ücretli olamaz.” Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası da “Kamu emekçileri açlık sınırında, sefalet koşullarında yaşamaya mahkûm edilemez! Kamu emekçilerinin talebi net: Yoksulluk sınırının üzerinde ücret ve insanca çalışma koşulları” açıklamasını yaptı.
HEKİMLER DE ZOR DURUMDA
İktidar en düşük memur maaşının 22 bin TL’ye çekileceğini ifade ederken diğer memurlar ve emeklilere ilişkin bir düzenlemenin gündemde olup olmadığı bilinmiyor. Ankara Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, hekimlerin ve hekim emeklilerinin durumuna dikkat çekildi. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Düşük ücretlerin yükseltilmesi, açlık sınırının değil yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması gerekmektedir. Ancak şu anda yoksulluk sınırının çok altında olan emekli hekim maaşlarında yapılacak artışın, en düşük memur maaşında yapılacak artışın gerisinde kalması, yoksullukta eşitlemeye gidilmesi anlamına gelmektedir. Yoksulluk sınırı 33 bin 780 TL’dir. Emekli hekim 22 bin TL, emekli profesör 26 bin TL aylık almaktadır. SSK emeklisi bir hekim 13 bin TL, BAĞ-KUR emeklisi için ise durum daha kötüdür. Yaşamlarını idame ettirmekte zorlanmaktadır emekli hekimler. Emekli hekim aylıkları kabul edilemez düzeydedir. Farklı sosyal güvenlik kurumlarından emekli olan hekimler arasındaki adaletsizlik giderilmeli ve bütün emekli maaşları yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmalıdır.”