09.08.2024

Güney Kore’de heyelan ve sel: 7 ölü

Güney Kore’de üç gündür etkili olan şiddetli yağış, sel ve heyelanlarda yedi kişi hayatını kaybetti, yedi kişi yaralandı.

Şiddetli yağışların üç gündür devam ettiği Güney Kore’de meydana gelen sel ve heyelanlarda yedi kişi yaşamını yitirdi. Yağışlar sebebiyle bir barajın da taştığı ülkede üç kişinin kayıp olduğu, yedi kişinin yaralandığı ve binden fazla kişinin tahliye edildiği açıklandı.

Reuters’ın haberine göre, 15 Temmuz Cumartesi günü yerel saatle 11.00 itibarıyla ülkede toplam bin 567 kişi tahliye edildi. Konuya ilişkin açıklama yapan İçişleri ve Güvenlik Bakanlığı, bir barajın taştığı Kuzey Chungcheong eyaletinde tahliye edileceklerin sayısının artabileceğini bildirdi.

Yerel yönetimler, farklı zamanlarda 7 binden fazla kişi için de tahliye emri verdi.

Bugün yerel saatle 9.00 itibarıyla Goesan Barajı’na saniyede 2 bin 700 tonun üzerinde su aktığı, bunun söz konusu barajın boşaltabileceği maksimum seviye olduğu ifade edildi.

Kore Demiryolları şirketi de bir açıklama yaparak, yollardaki sel ve kaya düşmesi riskine karşı trenlerin yavaş gittiğini, bu sebeple tüm yavaş trenler ile bazı hızlı trenlerde gecikmeler olabileceğini bildirdi. 

14 Temmuz Cuma günü Kuzey Chungcheong eyaletinde meydana gelen bir toprak kayması nedeniyle bir yavaş tren raydan çıktı. Konuya ilişkin açıklama yapan Ulaştırma Bakanlığı, olayda bir kişinin yaralandığını, kaza esnasında trende yolcu bulunmadığını açıkladı.

Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo da bugün erken saatlerde ilgili devlet kurumlarının yetkilileriyle bir toplantı yaptı.

Başbakan Han, arama-kurtarma çalışmalarına etkin katılım sağlamaları için orduya çağrıda bulundu.