05.20.2024

Guterres, Kudüs’teki UNRWA Genel Merkezi’nin ateşe verildiği saldırıyı kınadı

‘Çok çirkin bir gelişme’

UNRWA personeli arasında herhangi bir can kaybı yaşanmazken, yangının dış alanlarda büyük hasara yol açtığını söyleyen kendisi, arazide ajansın araç filosuna hizmet verecek bir benzin ve dizel istasyonunun bulunduğunu kaydetti. Binanın dışında silahlı adamların eşlik ettiği bir kalabalığın “Birleşmiş Milletler’i yakın” sloganları attığı görüldü. “Bu çok çirkin bir gelişme” dedi.

“BM personelinin hayatı bir kez daha ciddi risk altındaydı.”

Bay Lazzarini, “uygun güvenlik sağlanana kadar” yerleşkeyi kapatma kararı aldığını açıkladı. İşgalci İsrailli aşırılık yanlıları son iki aydır Kudüs’teki UNRWA yerleşkesinin önünde “Kudüs belediyesinin seçilmiş bir üyesinin çağrısıyla” protesto gösterileri düzenliyor. Salı günkü protestonun, göstericilerin “İsrail polisinin gözetimi altında” BM personeline ve binalara taş atmasıyla şiddete dönüştüğünü belirtti.

Taciz, korkutma ve vandalizm

“Geçtiğimiz aylarda BM personeli düzenli olarak tacize ve korkutmaya maruz kaldı. Yerleşkemiz ciddi şekilde tahrip edildi ve hasar gördü. İsrailli aşırılık yanlıları birçok kez personelimizi silahla tehdit etti” dedi. UNRWA şefi, işgalci güç olarak BM personelinin ve tesislerinin her zaman korunmasını sağlamanın İsrail’in sorumluluğunda olduğunu vurguladı. Etki sahibi olan herkesi bu saldırılara son vermeye ve sorumlulardan hesap sormaya çağırıyorum” dedi. “Bu saldırıların failleri araştırılmalı ve sorumlulardan hesap sorulmalıdır. Daha azı yeni bir tehlikeli standart oluşturacaktır.”