05.02.2024

Hablemitoğlu suikastı davasında tahliyeye itiraz

6 Şubat felaketiyle ortaya çıkan ağır tablo Türkiye’de yapı denetim sistemindeki ihmalleri gün yüzüne çıkardı. Türkiye’de yeterli bir denetim sisteminin olmadığını belirten Metalurji Mühendisi Erhan Mataracı, “Kontrol mekanizması öyle bir hal aldı ki, birçok firma hiçbir kontrol yapmadan belgelendirme yapıyor” dedi. Mataracı, “Teknik olarak sağlam bir altyapı oluşturmadığımız sürece gelecekte de başımıza gelen felaketlere sorumlular ararız” diye konuştu.

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından 50 bini aşkın vatandaş yaşamını yitirmiş, yüzbinlerce bina yıkılmış, yıkılmayanlarda ise ağır hasar tespit edilerek oturulamaz duruma gelmişti. Metalurji ve Malzeme Mühendisi Erhan Mataracı, sorumluluğun tek başına bir tarafa yıkılmasının doğru olmadığını söyleyerek, inşaatın yapımı sırasında kontrol sisteminin çalışmasının önemine vurgu yaptı. Yapı sürecinin başından itibaren kontrol firmasının işin sahibi tarafından görevlendirilmesi gerektiğini söyleyen Mataracı, aksi takdirde müteahhitlerin kontrol firmalarını mali açıdan desteklemeleri sebebiyle iki taraf arasında ticari ilişkinin oluştuğuna dikkat çekti.

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Aralık 2002’de düzenlenen silahlı suikast sonucu hayatını kaybeden Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu cinayetine ilişkin davada tutuklu 6 sanık tahliye edilmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sanıkların tahliyesine itiraz etti.

Akademisyen Necip Hablemitoğlu’nun 18 Aralık 2002’de evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin aralarında eski Özel Kuvvetçiler Levent Göktaş, Tarkan Mumcuoğlu, Fikret Emek ve Nuri Gökhan Bozkır ile eski MİT’çi Enver Altaylı ve Fethullah Gülen ile Mustafa Özcan’ın da bulunduğu 10 kişi hakkında dava açılmıştı. Davada tutuklanan eski ÖKK MAK Alay Komutanı emekli Albay Levent Göktaş, tetikçi olmakla suçlanan eski Özel Kuvvetçi Tarkan Mumcuoğlu ile Nuri Gökhan Bozkır ve Fikret Emek’in de aralarında bulunduğu 6 sanığın “mevcut delil durumunun sanıklar lehine değişmesi ihtimali nedeniyle” tahliyesine karar verilmişti. Bu gelişme üzerine ara karara yönelik mütalaasında sanıkların tutukluluk halinin devam etmesini talep eden Cumhuriyet Savcısı Zafer Ergün, tahliye kararına itiraz etti.

“SANIKLAR FİRAR EDEBİLİR”
Savcı Ergün’ün mahkemeye sunduğu dilekçede, sanıklardan Levent Göktaş’ın soruşturma aşamasında yurt dışına kaçtığı, gittiği ülkede sığınma talebinde bulunduğu, bir diğer sanık Nuri Gökhan Bozkır’ın ise yurt dışındayken hakkındaki kırmızı bültene istianeden Türkiye’ye iade edildiği hatırlatıldı. Bu nedenle iki sanığın yeniden firar edebileceklerine dair kuvvetli şüphenin bulunduğu aktarılan dilekçede, ayrıca sanıkların, beyanı alınmamış tanıklara baskı yapabilecekleri, toplanmamış delilleri karartabilecekleri vurgulandı.

Bu kapsamda isnat edilen suçun cezasının üst sınırı ve hukuki durumları dikkate alındığında sanıkların bu aşamada tahliye edilmesinin ölçülü olmadığına işaret edilen dilekçede, söz konusu isimlerin yeniden tutuklanması talep edildi. Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi, savcının talebini yerinde görmemesi halinde itiraza ilişkin nihai kararı vermesi için dosyayı Ankara 29. Ağır Ceza Mahkemesine gönderecek.