11.14.2024

Halbank’tan ABD’ye itiraz: Uluslararası infiale ve diplomatik kabusa yol açar

Halkbank’ın ABD’deki temyiz duruşmasının avukatlarınca Anayasa Mahkemesi’ne sunulan 47 sayfalık ana başvuru ve beş farklı ek dilekçede, bankanın ABD’de yargılanmasının ‘uluslararası infiale ve uluslararası toplumda diplomatik bir kabusun yaşanmasına’ yol açabileceği öne sürüldü. Sunulan dilekçelerde, Halkbank’ın hisselerinin yüzde 87’sinin Türkiye Cumhuriyeti Varlık Fonu’na ait olduğu belirtilerek, bankanın yargı dokunulmazlığı olduğu belirtildi.

Halkbank’ın temyiz duruşmasının ABD Anayasa Mahkemesi’nde 17 Ocak’ta yapılacağı açıklandı. Temyiz avukatlarınca Anayasa Mahkemesi’ne sunulan 47 sayfalık ana başvuru ve beş farklı ek dilekçe sunuldu. Sunulan dilekçelerde, Halkbank’ın hisselerinin yüzde 87’sinin Türkiye Cumhuriyeti Varlık Fonu’na ait olduğu belirtilerek, bankanın yargı dokunulmazlığı olduğu savunuldu. Dilekçede, bankanın ABD’de yargılanmasının ‘uluslararası infiale ve uluslararası toplumda diplomatik bir kabusun yaşanmasına’ yol açabileceği öne sürüldü.

Halkbank’ın avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne sunulan dilekçelerde Azerbaycan, Katar ve Pakistan’ın Türkiye Cumhuriyeti’ne ait bir kamu bankasının ABD’de yargılanamayacağıyla ilgili görüşlerini ortaya koydukları resmi başvuru dilekçeleri de yer aldı.

Kurum Görüşlerine de Yer Verildi

Halkbank’ın temyiz avukatları Anayasa Mahkemesi’ne sundukları dilekçelerde, Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türk Kızılay’ın görüşlerine de yer verdi. VOA Türkçe’nin haberine göre dilekçelerde, devlet ve kamu kuruluşları dışında, bireysel olarak da Milano Bocconi Uluslararası Hukuk öğretim görevlisi Prof. Roger O’Keefe, Vanderbilt Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Ingrid Wuerth Brunk, California Üniversitesi İş Hukuk Bölümü öğretim görevlisi Prof. William S. Dodge ve eski Londra Barosu Başkanı Lord Daniel Brennan’ın, bankanın ABD’de yargılanamayacağı konusundaki görüşünü belirtti.

Anayasa Mahkemesi’ne avukatların sunduğu dilekçelerde, Halkbank’ın ABD yasalarına göre ceza muafiyeti hakkının olduğu, uluslararası hukuk çerçevesinde Halkbank’ın yargılanamayacağı eğer yargılanırsa bu durumun önemli uluslararası yansımalarının olacağı savunuldu. Dilekçelerde, Anayasa Mahkemesi’nin bu tür riskleri göz önüne alarak Halkbank’ın temyiz talebini kabul etmesi ve bankanın lehine bir karar vermesi gerektiği vurgulandı.

Halkbank ABD’de Yargılanamaz

Mahkemeye sunulan dilekçelerde, Halkbank’ın Türkiye Cumhuriyeti’ne ait bir kamu kuruluşu olduğu için ABD’de yargılanamayacağı belirtildi. “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’na” vurgu yapılarak ABD Kongresi’nin yasayla ilgili daha önce almış olduğu kararlar da hatırlatıldı.

Halkbank’ın avukatları sundukları dilekçelerde, bankanın ABD’de yargılanmaya çalışılmasını ‘türünün ilk örneği olan bir soruşturma ve yargılama girişimi’ olarak değerlendirdi. Halkbank’ın ABD’de yargılanması halinde geniş kapsamlı olumsuz küresel sonuçlar yaratacağı görüşü de dile getirildi.