05.18.2024

Hamas: Ateşkes önerisini ‘iyimser bir yaklaşımla’ değerlendiriyoruz

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 24 binden fazlası kadın ve çocuk 34 bin 500’ü aşkın Filistinli öldü. Sağlık sisteminin çökmek üzere olduğu bölgede 77 bin 800’den fazla yaralı bulunuyor. Gazze Şeridi içinde 1,9 milyondan fazla Filistinli ise zorla göç ettirildi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 209 gün geride kalırken Hamas, Gazze için önerilen ateşkes anlaşmasını ‘iyimser bir yaklaşımla’ değerlendirdiğini bildirdi.

Yedinci ayı geride kalan savaşta, Mısır, Katar ve ABD’nin arabuluculuğunda devam eden müzakerelerde Hamas, ateşkes karşılığında İsrailli rehinelerin serbest kalması teklifine “iyimser” yaklaştığını belirtti.

Kuşatma altındaki Gazze’de ise, sağlık görevlileri İsrail’in gün içerisinde kentin güneyindeki Refah kentine yeni hava saldırıları düzenlendiği ve dördü çocuk yedi sivilin öldürüldüğünü aktardı.

Bununla birlikte yakın gelecekte olası bir anlaşmaya varılabileceği yönündeki açıklamalar umutları arttırdı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye, gruptan bir heyetin Gazze Şeridi’nde ateşkes görüşmelerini tamamlamak üzere Mısır’ı ziyaret edeceğini söyledi.

Haniyye, “Filistin halkının taleplerini karşılayacak” ve “İsrail saldırılarını sona erdirecek” bir anlaşmanın şekillenmesi amacıyla devam eden görüşmeleri tamamlamak üzere Hamas’ın müzakere heyetinin mümkün olan en kısa sürede Mısır’a geleceğini dile getirdi.

Mısırlı ve Katarlı arabulucularla görüşmeler gerçekleştiren Haniye, Hamas’ın İsrail’den gelen son teklifi “olumlu bir ruhla” ve “pozitif bir yaklaşımla”incelediğini iletti.

Ayrıca Mısır ve Katar arabuluculuğunda hazırlanan yeni bir ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşması teklifinin 26 Nisan günü Hamas’a sunulduğu, Hamas’ın teklif üzerinde çalıştığı ve yakında yanıtını vereceği açıklanmıştı.