09.19.2024

Hamas, Erdoğan’a püskürdü: Pazarlamaya çalıştığınız İsrail gazı Filistinlilerden çalındı

Hamas’ın önde gelen isimlerinden Musa Ebu Marzuk, Taksim Camii’nde Türkiye’den gazetecilerle buluştu. Ebu Marzuk, Türkiye’nin İsrail’le doğalgaz pazarlığı yapmasına sert tepki gösterdi.

Taksim Camii’nin toplantı salonu, bugün Hamas’ın önde gelen isimlerinden Musa Ebu Marzuk’a ev sahipliği yaptı. Marzuk, Türkiye’den gazetecilerle buluştu ve Filistin meselesine dair açıklamalarda bulundu.

Ebu Marzuk, Türkiye’nin İsrail’le doğalgaz pazarlığı yapmasına sert tepki gösterdi. Gazze açıklarından çıkarılacak doğalgazın Filistin halkına ait olduğunu söyleyen Marzuk, “Bu kaynaklar gasp edilmiştir. Ortada hırsızlık var. Bunun pazarlanması da bir ABD projesidir.” dedi.

Marzuk, Arap ve İslam dünyasının Filistin konusunda birlik içinde olduğunu vurguladı. Ancak soru cevap kısmında konuşulanlar, aslında Ortadoğu’daki Arap devletleri ve islamcı hareketler arasında yoğun çelişkiler olduğunu ortaya koydu.

Hamas, Müslüman Kardeşler hareketinin Filistin’deki kolu olarak kuruldu. Ancak 2012 yılında Suriye’deki iç savaş nedeniyle örgüt, Suriye’den çekilmişti. 2022 yılında ise Hamas, Suriye’ye geri döndü.

Gazetecilerin Suriye’deki faaliyetleri hakkındaki sorusuna Ebu Marzuk, “Biz kimsenin iç işlerine karışmayız.” dedi. Hamas önderi, Türkiye’nin Suriye’deki faaliyetleri hakkında da yorum yapmaktan kaçındı.

Ebu Marzuk, Suudi Arabistan’la İsrail arasında normalleşme sürecine dair, “İsrail şimdiye kadar hiçbir uluslararası anlaşmaya uymadı. Buna da uymayacaklar. Bu anlaşmalar sürerse kaybeden taraf Suudi Arabistan olacaktır.” dedi.

Öte yandan Hamas önderliği, Çin’in Ortadoğu’da giderek artan rolünden etkilenmiş görünüyor. Ebu Marzuk, “Çin’in Filistin konusunda bir teklifi var, olumlu görüyoruz.” dedi.

Marzuk’un Taksim’deki toplantısına gösterilen düşük ilgi, Türkiye dış politikasında Filistin başlığının bir süredir bir belagat konusu olmaktan öteye geçemediğinin bir işareti olarak görülebilir.