05.05.2024

Hamas: Harem-i İbrahim Camisi’nin Müslümanların girişine kapatılması ibadet hakkının ihlalidir

İsrail’in, Hamursuz Bayramı nedeniyle işgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi’ne iki gün süreyle Müslümanların girişini yasaklamasını “caminin kutsallığının ve ibadet etme hakkının açıkça ihlali” olarak nitelendirdi.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, “Siyonist işgal yetkililerinin Yahudi bayramları bahanesiyle El Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camisi’nin ibadet edenler için kapatılacağını duyurması, caminin kutsallığının ve ibadet etme hakkının açık bir ihlalidir.” ifadelerine yer verdi.

İsrail’in, Harem-i İbrahim Camisi’ni “Yahudileştirmek ve üzerindeki Siyonist kontrolünü güçlendirmek” niyetinde olduğu kaydedilen açıklamada, topraklarına ve kutsallarına bağlı olan Filistin halkının buna izin vermeyeceğine işaret edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu geçersiz uygulama, topraklarımız ve kutsallarımız üzerindeki işgale hiçbir meşruiyet kazandırmayacağı gibi, tüm uluslararası yasa ve normları ihlal eden bir oldubittiyi tesis etmeyi de başaramayacaktır.”

Uluslararası topluma “faşist aşırılıkçı hükümetin gerçekleştirdiği bu ciddi ihlalleri durdurmak için harekete geçme” çağrısında bulunulan açıklamada, Filistinlilerden “Filistin topraklarına, Müslümanların ve Hristiyanların kutsallarına yönelik bu saldırgan eylemlere karşı çıkmaya devam etmeleri” istendi.

Harem-i İbrahim Camisi Vakfı Müdürü Mutez Ebu Suneyne, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “İşgalci İsrail makamları, Hamursuz (Pesah) Bayramı nedeniyle Harem-i İbrahim Camisi’ni bugün ve yarın kapattı.” demişti.

Ebu Suneyne, İsrail’in Harem-i İbrahim Camisi’ni Müslümanların girişine kapattıktan sonra tüm bölümlerini Yahudilere açtığını söylemişti.

Yahudilerin 22 Nisan’da başlayan Hamursuz Bayramı, 30 Nisan akşamına kadar devam edecek.

Harem-i İbrahim Camisi’ne yönelik ihlaller

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın çevresi kabul edilen El Halil kentindeki Harem-i İbrahim, Mekke’deki Mescid-i Haram ve Medine’deki Mescid-i Nebevi ile Mescid-i Aksa’dan sonra en kutsal dördüncü cami olarak değerlendiriliyor.

İsrail’in 1967’den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da bulunan cami, 25 Şubat 1994’te sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateş açan Yahudi bir fanatiğin eyleminden sonra kapatılmış ve açıldığında da yarısından fazlası Yahudilere tahsis edilmiş şekilde bölünmüştü.

İsrail, zaman ve mekânsal olarak böldüğü camiyi her yıl 10 gün boyunca (farklı bayramlarda) Müslümanlara tamamen kapatıyor ve Yahudilere tahsis ediyor.