09.08.2024

Hamas İslami Direniş Hareketi, Uluslararası Mahkemesinin Tutuklama Kararına Karşı Basın Açıklaması Yayınladı

Hamas İslami Direniş Hareketi, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısının bir dizi Filistinli direniş liderine karşı, yasal dayanağı olmaksızın, uluslararası sözleşmeleri ve kararları ihlal ederek tutuklama emirleri çıkarmasına tepki gösteren basın açıklaması yayınladı. Açıklama şu şekilde:

İslami Direniş Hareketi Hamas

Bismillahirrahmanirahim

Basın açıklaması ;

İslami Direniş Hareketi (Hamas), bugün Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı’nın siyonist oluşumun yalnızca iki savaş suçlusu yani, Filistin halkına karşı soykırım, saldırganlık ve insanlığa karşı suçlar işlediği kanıtlanmış olan Benjamin Netanyahu ve Yoav Gallant hakkında çıkardığı tutuklama ve gözaltı emirlerini takip etti.

Adı geçen işgal liderlerine yönelik tutuklama ve gözaltı emirleri yedi ay geç geldi; bu süre zarfında barbar İsrail işgali, çocuklar, kadınlar, doktorlar ve gazeteciler de dahil olmak üzere Filistinli sivillere karşı binlerce suç işledi ve özel ve kamu mülklerini, camileri, kiliseleri ve hastaneler yerle bir etti..

Cumhuriyet Savcısının, Roma Statüsü’nün bireysel cezai sorumluluğunu vurgulayan 25, 27 ve 28. maddeleri uyarınca emir veren işgal liderlerinden tüm yetkililer ve suçların işlenmesine katılan askerler, cürümlerin işlenmesini emreden, kışkırtan, işleyen, yardım eden veya destek olan veya suçların işlenmesini önlemek için tedbir almayan her yetkili, komutan veya herhangi bir kişi hakkında tutuklama ve gözaltı kararı vermesi gerekiyordu.

Hamas hareketi, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısının, bir dizi Filistinli direniş liderine karşı, yasal dayanağı olmaksızın, uluslararası sözleşmeleri ve kararları ihlal ederek tutuklama emirleri çıkararak kurbanı celladla aynı kefeye koyma girişimlerini şiddetle kınıyor. Filistin halkının ve işgal altındaki tüm dünya halklarının, başta Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesinde belirtildiği üzere, silahlı direniş de dahil olmak üzere her türlü işgale direnme hakkı vardır.

Hamas, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı’ndan, Filistin halkına karşı işlenen suçlara katılan işgal liderleri, subaylar ve askerler de dahil olmak üzere tüm savaş suçluları hakkında tutuklama ve gözaltı kararı vermesini talep ediyor ve aynı zamanda da BM sözleşmelerini ve kararlarını ihlal ettiği için Filistin direnişinin liderleri hakkında çıkmış olan tutuklama müzekkerelerinin tamamının da iptal edilmesi çağrısında bulunuyor.

Hamas İslami Direniş Hareketi

Pazartesi: 12 Zilkade 1445 H.
Karşılaştığı tarih: 20 Mayıs 2024 MS