09.21.2024

Hamas lideri İsmail Heniye’ye yönelik suikastın ayrıntıları belli oldu

İran’ın başkenti Tahran’da İsmail Heniye’ye yönelik suikastın, Heniye’nin kaldığı binaya aylar önce yerleştirilen bir patlayıcı ile gerçekleştirildiği ifade edildi.

Aralarında iki İranlı ve bir Amerikalı yetkilinin de bulunduğu yedi ayrı yetkili, İran’ın başkenti Tahran’da Hamas lideri İsmail Heniye’ye düzenlenen suikastın ayrıntılarından bahsetti.

New York Times’ta (NYT) yer alan habere göre Heniye, Tahran’da kaldığı misafirhaneye gizlice yerleştirilen bir patlayıcı ile suikasta uğradı.

NYT’ye konuşan beş ayrı yetkili, patlayıcının Heniye’nin kaldığı misafirhaneye iki ay önce gizlendiğini ifade etti. Devrim Muhafızları tarafından işletilen ve korunan misafirhane, Tahran’ın kuzeyindeki lüks bir semtte “Neshat” olarak bilinen büyük bir yerleşkenin parçasıydı.

Yetkililer, Heniye’nin misafirhanedeki odasında olduğu doğrulandıktan sonra bombanın uzaktan patlatıldığını ifade etti.

Olayla ilgili bilgi veren Devrim Muhafızları mensubu iki İranlı yetkiliye göre patlama binayı sarstı, bazı pencereleri kırdı ve bir dış duvarın kısmen çökmesine neden oldu.

İsrailli istihbarat yetkililerinin suikastın hemen ardından ABD ve diğer Batılı hükümetlere olayın detayları hakkında bilgi verdiği kaydedildi.

Üç İranlı yetkili, bombanın uzun süre binada kalmasını “ciddi bir ihlal” olarak nitelerken, ihlalin “İran için büyük bir istihbarat ve güvenlik zaafı” olduğunu kaydetti. Yetkililer “Olay, bu yerleşkeyi dinlenmek, gizli toplantılar yapmak ve Heniye gibi önde gelen misafirlerini ağırlamak için kullanan Devrim Muhafızları için de büyük bir utanç kaynağı.” dedi.

Suikastla ilgili konuşan iki İranlı yetkili, patlayıcıların odaya nasıl ve ne zaman yerleştirildiğini bilmediklerini söyledi.

Yetkililer patlayıcının gece 2 sularında infilak ettiğini kaydetti. Heniye olay yerinde can verirken, yan odada kalan İslami Cihad lideri Ziyad Nahale saldırıdan yara almadan kurtuldu.