05.18.2024

Hamas’tan İsrail’e rest: Gazze’den çekilmeden esirleri serbest bırakmayacağız

İşgalci İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar 140. gününde saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 29 bin 514’e yükseldi. Tel Aviv ile Hamas arasında gerçekleşen esir takası müzakerelerinde sonuç çıkmazken, Hamas, İsrail ile esir takası anlaşması için Gazze Şeridi’ni işgal eden İsrail güçlerinin çekilmesini şart koşuyor.

Siyonist İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana aralıksız devam ediyor.

İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesinin üst düzey Filistinli yetkililere dayandırdığı habere göre, Hamas, İsrail ordusunun Gazze’den çekilmediği sürece elinde tuttuğu esirlerin serbest bırakılmasını kabul etmeyeceği konusundaki ısrarını sürdürüyor.

Filistinli yetkililere göre Hamas, önceki müzakerelerdeki tutumundan geri adım atmadı.

NE OLMUŞTU?

Mısır’ın başkenti Kahire’de 13 Şubat’ta Tel Aviv ile Hamas arasında yeni bir esir takası müzakereleri çerçevesinde bir toplantı yapılmış, ABD, Katar ve Mısırlı yetkililerin katıldığı toplantıdan sonuç çıkmamıştı.

Netanyahu da bu toplantının ardından, Kahire’de düşük düzeyli yetkililerin katılacağı esir takası müzakereleri görüşmesine heyet göndermeyi reddetmişti.

İsrail’in Kanal 12 televizyonunda yayınlanan haberde Netanyahu, “Hamas üzerinde fazla baskı kurmadığı” iddiasıyla Katar’ın arabuluculuk rolünü “sorunlu” olarak nitelendirmişti.