10.18.2024

Heniyye: İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırısı ateşkes görüşmelerini tehlikeye sokabilir

İsrail tanklarla girdiği Gazze kent merkezini yoğun bombardıman altında tutarken Hamas lideri İsmail Heniyye, saldırının ateşkes görüşmelerini tehlikeye soktuğunu söyledi.

Pazar gününü pazartesiye bağlayan gece Gazze kent merkezini havadan ve topçu birlikleriyle bombardıman altında tutan İsrail ordusu dün tanklarla üç ayrı koldan kent merkezine girdi ve sivillere kentten ayrılmaları talimatı verdi. İsrail’in yeni saldırıları, Hamas’ın geçen hafta önemli tavizler vermesinin ardından ABD’nin İsrail-Hamas savaşını durduracak ateşkes için çabalarını hızlandırmasının ardından gerçekleşti.

Hamas dün akşam yaptığı açıklamada saldırıların görüşmeleri çıkmaza sokmaya yönelik olduğunu belirterek arabuluculara İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu kontrol altına alma çağrısında bulundu. Heniyye saldırı hakkında, “Müzakere sürecini tekrar başa döndürebilir. Netanyahu ve ordusu bu sürecin çöküşünün tüm sorumluluğunu taşıyacak” dedi.

Gazze kentinin büyük bölümü ekim ayından bu yana süregelen İsrail bombardımanında yerle bir oldu. İsrail ordusu ile Hamas arasında kent merkezinde çatışmalar devam ederken, sivillerin büyük bölümü kenti terk etti. Hamas ve birlikte hareket eden İslami Cihad İsrail güçlerine saldırılarında sivil altyapıya saklandığını belirten İsrail ordusu 30’dan fazla kişiyi etkisiz hale getirdiğini açıkladı.