04.27.2024

Hindistan’da, alternatif enerji için, ‘kanal üstü güneş enerjisi’ kurulumu

Kanal üstü güneş enerjisi kurulumları, araziyi tüketmeden tarım faaliyetleri için yenilenebilir elektrik sağladığından, Hindistan için cazip bir teklif oluşturuyor

Bu tür projeler ayrıca buharlaşmanın azalması nedeniyle kanal suyu tasarrufuna da yol açar. Bununla birlikte, zemine monte ile karşılaştırıldığında yüksek maliyetleri bir endişe kaynağı olmaya devam etmektedir.

Kanal üstü güneş enerjisi, tarım arazilerini tüketmeden tarım faaliyetleri için yenilenebilir bir enerji kaynağı sağlamak için Hindistan tarafından benimsenen yenilikçi bir yaklaşımdır. Hindistan’ın büyük kanal sistemlerinin çoğunun kanalda ızgara erişimi olan mini hidroelektrik santralleri olduğundan, bu tür projeler kolay şebeke mevcudiyetinden yararlanır.

Kanal üstü güneş santrallerinden güneş enerjisi üretim potansiyeli, Hindistan’daki küçük kanalların değil, büyük kanal sistemlerinin üzerine kurulum düşünüldüğünde, minimum 10 GW ile önemlidir.Modül üreticisi ve EPC kurulumcusu Premier Energies yönetici direktörü Sudhir Moola pv dergisine şunları söyledi: “Hindistan’da yaklaşık 10.097 km’lik bir uzunluğu kapsayan yaklaşık on ana kanal sistemi var. Bu kanal uzunluğunun (yaklaşık 5000 km) %50’si kanal üstü güneş enerjisi kurulumu için kullanılabilir olsa bile, kanal genişliğini 15-20 metre varsayarak kanalın her km’si için 2-3 MW yapabiliriz. Bu bize, 40.000 dönümden fazla arazi tasarrufu sağlayacak şekilde kurulabilecek potansiyel 10 GW kanal üstü güneş enerjisi sistemi sağlıyor.”Bunun dışında kanalın PV panellerle kaplanması, gölgelemenin serinletici bir etki sağlaması ve buharlaşmadan kaynaklanan su kaybını azaltması nedeniyle kanal suyu tasarrufuna da yol açtığını sözlerine ekledi.