09.20.2024

Hindistan’da ‘gösteri yürüyüşüne hazırlanan’ 104 Samsung işçisi gözaltına alındı

Hindistan’da bir haftadır daha iyi ücret ve çalışma saatleri ile sendikal hakları için grev yapan Samsung Electronics işçileri ‘izinsiz’ yürüyüş yapmayı planladıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

Hindistan polisi, ülkenin güneyinde bulunan Samsung Electronics fabrikasındaki düşük ücretlere tepki göstererek greve giden 104 işçinin bugün ‘izinsiz gösteri yürüyüşü’ planladığını belirterek gözaltına alındıklarını duyurdu. Tamil Nadu eyaletindeki Chennai kenti yakınlarında bulunan ev aletleri fabrikasındaki işçiler, maaşlarının artmasını talep ediyor. İşçiler, bu sebeple 7 gündür iş bırakma eylemi yapıyor.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Samsung işçileri, bugün bir gösteri yürüyüşü yapmaya hazırlanıyordu. Kancheepuram İlçe Emniyet Amiri  K. Shanmugam, bölgede okul, üniversite ve hastanelerin olduğunu söyleyerek yürüyüş izni verilmediğini ve yürümeyi planlayan işçilerin gözaltına alındığını bildirdi. Emniyet Amiri, konuya ilişkin açıklamasında, “Bu, tamamen felç olacak ve kamu huzurunun bozulacağı ana alan” iddiasında bulunarak “Hepsi istasyonlarda olamayacağından onları düğün salonlarında gözaltı aldık” dedi. 

‘İŞÇİLERDEN GREV ÇADIRINA DÖNMELERİ İSTENDİ’

İşçiler, geçen haftadan bu yana fabrika yakınlarında kurulan bir çadırda ücret artışı, daha iyi çalışma saatleri ve Hindistan Sendikalar Merkezi (CITU) isimli işçi örgütünün desteklediği bir sendikanın tanınması için eylem yapıyor. Samsung ise dışarıdan bir işçi örgütünün desteklediği bir sendikayı tanımak istemiyor. Şirket, Reuters’ın yorum talebine yanıt vermezken, cuma günü yapılan açıklamada, ‘en kısa zamanda tüm sorunların çözülmesi için’ Chennai fabrikasındaki işçilerle görüşmelere başlandığı belirtilmişti. 

Reuters’ın partner kuruluşlarından ANI’ye yansıyan görüntülerde, Samsung şirket üniformasını giyen onlarca işçinin otobüsle bir alana taşındığı görüldü. CITU’dan sendika yöneticisi A. Jenitan ise Reuters’a yaptığı açıklamada, polisin gözaltına aldığı 100’ü aşkın kişi arasında, Samsung’daki protestolara öncülük eden üst düzey liderlerinden E. Muthukumar’ın da olduğu bilgisini verdi. Jenitan, “İşçilerden (grev) çadırına dönmeleri istendi” dedi.