09.19.2024

Hindistan’da yargıtay Babri Camii’nin yıkımı ile ilgili tüm davaları kapattı

Yargıtay, Babri camisinin yıkımıyla ilgili tüm davaları kapattı

Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletinde 6 Aralık 1992’de aşırılıkçı Hinduların, 16. yüzyılda inşa edilen Babri Camisi’ni altında tapınak olduğu gerekçesiyle yıkmışlardı.

Hindistan’da 1528’de yapılan ve 1992’de aşırı Hindu milliyetçileri tarafından yıkılan Babri Camisi’nin yerine inşa edilecek cami için temel atma töreni düzenlendi. İslamabad Hindistan’da, Uttar Pradeş eyaletinin Ayodhya şehrinde yıkılan Babri Camisi’nin bulunduğu alana yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Dhannipur köyünde inşa edilecek cami kompleksi için düzenlenen törene Hint-İslam Kültür Vakfı (IICF) üyeleri başta olmak üzere çeşitli kurum ve örgütlerden çok sayıda kişi katılmıştı. Öte yandan, hem merkezi yönetimde hem de Uttar Pradeş’te iktidarda bulunan Hindistan Halk Partisinden (BJP) törene katılan olmamıştı. İnşa edilecek caminin bir kompleks şeklinde olacağına işaret eden Hüseyin, söz konusu alanda 200 yataklı hastane, günlük 1000 kişiye ücretsiz yemek sağlayacak aşevi, araştırma merkezi, müze, kütüphane ve bir yayınevinin bulunacağını söylemişti.

1528 yılında inşa edildi

Babür Devleti’nin kurucusu Babür Şah’ın hayatta olduğu dönemde komutanlarından Mir Baki’nin 1528’de inşa ettirdiği cami, 1980’lerde Hindu milliyetçisi örgütler tarafından başlatılan tapınak (Mandir) kampanyasının kurbanı oldu. Babri Camisi arazisinin Tanrı Rama’nın doğduğu yer olduğu ve ibadethanenin tapınak üzerine inşa edildiğine ilişkin iddia, Müslümanlar ile Hindular arasında uzun yıllar tartışma konusu oldu ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Hindistan’ın bağımsızlığından önce de iki topluluk arasında zaman zaman sorunların yaşanmasına sebep olan Babri Camisi tartışmaları ülkenin bağımsızlığını kazanmasının ardından da devam etti.

Hindistan’da mahkeme, Babri Camii’nin 1992’de yıkılmasıyla ilgili çeşitli suçlardan yargılanan 32 kişinin beraatına hüküm vermişti. Yargıç Surendra Kumar Yadav, Babri Camii’ne Hindular tarafından 1992’de düzenlenen saldırının altında herhangi bir komplo bulunmadığına karar verdi. Mahkeme, Babri Camii’nin 1992’de yıkılmasıyla ilgili çeşitli suçlardan yargılanan, aralarında Hindistan Halk Partisi’nden (BJP) üst düzey isimlerin de bulunduğu 32 kişinin beraatına karar verdi. Öte yandan, mahkeme heyeti, Babri Camii’nin yıkılmasının yasaya aykırı olduğunu, bununla ilgili davanın ayrıca görülmesi gerektiğini bildirmişti.

Yargıtay Babri Camii’nin yıkımı ile ilgili olan tüm davaları kapattı