05.20.2024

Hollanda’da Filistin eylemlerine sert müdahale

Filistin’e destek için Hollanda’daki üniversitelerde başlayan protestolar devam ederken, Amsterdam Üniversitesi (UvA) ve Utrecht Üniversitesi’ndeki eylemlere polis saldırdı.

Amsterdam ve Utrecht Üniversites’nde Filistin’e destek için yapılan eylemlere polis saldırdı. Polis, göstericilerin kamp kurduğu Amsterdam Üniversitesi’ne ait Binnengasthuis binasına giden tüm yolları yaya ve araç trafiğine kapattı. Bina içindeki göstericileri gözaltına alan polis, binayı tamamen boşalttı.

Eyleme ve gözaltına alınanlara destek vermek üzere Binnengasthuis binasına gelmeye çalışan yüzlerce gösterici, polis tarafından engellendi. Binanın bulunduğu caddeye çıkan Rokin Caddesi’nde toplanan yüzlerce gösterici, “Refah’tan ellerini çek”, “İşgali durdur”, “Amsterdam soykırıma hayır diyor” ve “Birleşmiş halk asla yenilmez” sloganları attı.

Polisin saldırdığı bazı göstericilerin yaralandığı görülürken, Rokin ve çevresinde gösteri yapmanın yasaklandığı uyarısı yapıldı. Çok sayıda polis ve çevik kuvvet ekibi, caddelerin yanı sıra kanallarda da konuşlandırıldı. Polisin drone, köpek ve göz yaşartıcı gaz kullandığı görüldü.

Filistin destekçisi göstericiler, dün yeniden Utrecht Üniversitesi’nde toplanmış ve polis, müdahale etme tehdidinde bulunmuştu. Hollanda’daki öğrenciler, ülkedeki üniversitelerden İsrail ile bağlantılı kurumlarla çalışmamasını, İsrailli kurumların ya da çalışanlarının içerisinde yer aldığı işbirliklerini sonlandırmasını ve bunu şeffaf bir şekilde yapmasını talep ediyor.