05.20.2024

İçişlerine bağlı tersane ve fabrikalarda mobing, düşük maaş işçileri istifaya itiyor

Tersane ve fabrika işçileri istifa ediyor: Maaşlar düşük mobbing yapılıyor

Mobbing ve düşük ücret nedeniyle İçişleri Bakanlığı’na bağlı tersanelerde ve MSB’ye bağlı fabrikalarda çalışan işçiler istifa ediyor. Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Onarım Destek Komutanlığı’ndan istifa edenlerden Alican Fincancı, “Düşük zamlardan dolayı geçinemiyoruz. Kamu personeli olduğumuz halde refah seviyemiz düştü” dedi. Mobbinge dayanamayarak istifa ettiğini dile getiren İstanbul Tuzla Tersanesi’nde çalışan Onur Aksoy ise, “Sindirme politikası ile üzerimize gelindi” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Kayseri’deki 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı 5’inci Ana Bakım Fabrikalar Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Onarım Destek Komutanlığı’nda çalışan işçiler, mobbing yaşadıklarını ve ücretlerinin düşük olduğunu belirterek istifa ediyor.

ÖZEL SEKTÖRE GEÇİYORLAR

16 ile 24 bin arasında maaş aldıklarını aktaran; şehir dışı görevlendirmelerde kendilerine verilen harcırahın yetersiz olduğunu, özlük haklarının olmadığını ve mobbing yaşadıklarını belirten işçiler özel sektöre geçtiklerini ifade ediyor.

‘KAMU PERSONELİNİN REFAH SEVİYESİ İYİCE DÜŞTÜ’

Rahat bir şekilde geçinirken son zamanlarda yapılan düşük zamlardan dolayı geçinemiyoruz. Kamu personeli olduğumuz halde refah seviyemiz düştü. Sahil Güvenlik Destek Komutanlığı’nda şu an kadar istifa eden dört kişi var. Biz işçiyiz ama ‘devrecilik’ adı altında bir düzen kurmuşlar… Arkadaşım buna dayanamayıp istifa etti. Diğer arkadaşım maaş yetersizliğinden, bu sisteme ayak uyduramadı; istifa etti. Çoğu kişiyle görüştüğümüzde çoğu kişi kamudan soğumuş durumda. Maaş olarak özel sektörden daha kötüye gidiyor. Kimse gelecek görmüyor.

Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Onarım Destek Komutanlığı’nda kaynak atölyesinde çalışan ve kurumdan istifa eden Alican Fincan, kamu personeli oldukları halde refah seviyelerinin düştüğünü ifade ederek, işyerindeki ‘devrecilik’ten kaynaklı mobbingin yaşandığını söyledi. Fincan, yaşanan mobbing ve düşük ücretlere ilişkin şunları söyledi:

‘GEÇİM SIKINTISI VE ARTAN KİRALARDAN DOLAYI İSTİFA ETTİM’

“Yaklaşık üç buçuk yıldır teknik kaynak atölyesinde çalışıyorum. Bu süre zarfında olağan dışı olan anne babamın rahatsızlığı ortaya çıktı ve Samsun Karadeniz Onarım Destek Komutanlığı’na nakil talep ettim. Uygun görülmedi, üç kere şansımı denedim üçünde de nakil olmadı. Mecbur istifa etmek zorunda kaldım. Hem İstanbul’da geçim sıkıntılarından dolayı, artan kiralardan dolayı, maaşlara düzgün zam yapılmadığından dolayı özel sektörle hemen hemen aynı hatta özel sektörde daha yüksek maaşla çalışıldığından dolayı istifayı olumlu düşündüm.

Ekipmanlarımızın daha iyileri olabilir, bu ekipman yetersizliği ve makinelerle çalışıp sizden kaliteli işler bekleniyor.

‘RENCİDE EDECEK ŞEKİLDE AZARLAMALAR, CEZALAR’

Az önce bahsettiğim gibi rencide edecek şekilde azarlamalar, cezalar gibi politikalar uygulanıyor. Arkadaşlarım çok yaralılar, çoğu genç. 24 ve 30 yaşları arasında çoğu. Çoğu bekar, buradan kazandıkları parayla evlenecekler ama onların da bu konuda boynu bükük. Kendi sağlıklarını mı düşünsünler yoksa yetersiz maaşlarına mı, yoksa bu uygulamalara göğüs mü gersinler… İstifaların devamı gelecek diye düşünüyorum. İnşallah birileri bunu fark eder. Bunun önüne geçilir ki kurum zarar görmez.”

Kaynak: Karar Haber