04.29.2024

İmamoğlu Mevlüt Uysal dönemini işaret etti: 5 bin 608 kişi sabıka kaydı olmadan alınmış

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, hem terör soruşturması, hem de siyasi yasak davasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

İmamoğlu, İzmir Belediyesi’nde çalışan bazı kişilerin İzmir Valiliği tarafından yapılan arşiv araştırmasında sorunlu görüldüğünü ve İçişleri Bakanlığı’nın oluruyla işten çıkarıldığına ilişkin belgeleri açıklayarak, aynı sürecin İBB’de işletilmemesinin sorumluluğunun da yine İçişleri Bakanlığı’nda olduğunu kaydetti. İmamoğlu, “Eğer savcılığa sunulan raporda dönemin İBB Başkanı Mevlüt Uysal ve İBB yöneticileri hakkında da işlem talep etmişse bir lafım yok. O raporda sadece İmamoğlu ve onun yöneticileri suçlanırsa gök kubbeyi başınıza yıkarız” diye konuştu.

Mevlüt Uysal dönemini de özellikle araştırdıklarını vurgulayan İmamoğlu şöyle devam etti: “Bu ülkede terör sorunu ben İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olunca mı başladı? Mevlüt Bey görevdeyken İçişleri Bakanı Sayın Soylu’yken terör sorunu bu ülkede yok muydu? 28 Eylül 2017- 31 Aralık 2018 döneminde Mevlüt bey 30 bin 798 kişiyi işe alıyor. 5 bin 608’inden sabıka kaydı dahi almadan işe almışlar. İşe alınanlar arasında bombalı terör saldırısı gerçekleştirenler dahil 5 terörist kaydı var. Uysal’ın işe aldığı 324 kişinin adli sicil kaydı var Bakan Bey. Toplam işe alınan personelin 3’te 1’inden arşiv araştırması talep edilmemiş. Bunu ben yapsam neler olurdu. Bu dönemlerde İBB ve iştirak şirketlerine terör ilişkili ve iltisaklı vatandaşların sızmasına neden izin verdiniz?”

‘Görev ihlali kanıtı’

İmamoğlu, “Anayasa Mahkemesi’nin arşiv araştırması istenmesini yasakladığı dönemde, sabıka kayıtlarını kamu seçeneklerinden almış ve sicili temiz görünen bu insanları işe almışız. Bu insanların sıkıntıları varsa ben sadece adli sicilden görebilirim. Adli sicilleri temiz. Üstelik kamu seçeneğinden işe girilmiş arkadaşlarımızın süreçleri. Şimdi, bir hata varsa bu hatanın sahibi ben miyim. Yoksa milli güvenliğe tehdit gördüğü bu isimlerle ilgili gereğinş yapmayan, belgelerle görev ihlali yaptığını kanıtladığımız sayın bakan mı” dedi.

İmamoğlu, hapis cezası aldığı davaya ilişkin yapılan toplantı ve hâkim, savcılar hakkında gündeme gelen iddialara rağmen açıklama yapmayan Bakan Bekir Bozdağ’ı da eleştirdi. İmamoğlu, hakkında karar veren hâkime, zırhlı araç ve koruma verildiğine dair duyumun sorulması üzerine de şu yanıtı verdi: “Bu karar öncesinde de verilmiş olabilir zırhlı araç ve koruma. Nasılsa karar belliydi.”