‘Cenazeler yine bizde’… Keşke rakip çıksa! ‘Birinci’ bakanlar! Övgülü özgeçmiş! Almanlar yenilince! İmamoğlu için de geçerli Kılıçdaroğlu için de! Kurultay olmaz mı? Hepsi Duvar Arkası’nda…
‘TAZİYE İÇİN ARADIĞIMDA TEŞEKKÜR EDİYORLARDI AMA İŞİM BUYDU’
14 Mayıs yerel seçimlerinin ardından oluşan 28. Yasama Dönemi Meclisi Başkanlık Divanı oluştu. Geçtiğimiz hafta ilk toplantısını yapan Başkanlık Divanı’nda TBMM İdare Amirlerinin görev alanları belirlendi. Muhalefetin değişiklik talebine karşın daha önce olduğu gibi AK Partili İdare amirleri parlamenter hizmetlerden, ulaştırma hizmetlerinden ve basınla ilişkilerden sorumlu olacak. Güvenlik Koordinasyon Kurulu yine MHP’ye bırakılırken, CHP de milletvekillerinin sağlık işlerinden sorumlu olacak. Daha önce HDP’li İdare Amirinin görevlendirildiği tören hizmetleri de yeni dönemde Yeşil Sol Parti’de. Edinilen bilgiye göre TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, daha önce kendisinin de yaptığı bu görevin yeni dönemde de Yeşil Sol Parti İdare Amirine verilmesi üzerine gülerek “cenazeyi kaldırma işleri yine bize düştü” dedi. Önder toplantıda İdare Amirliği yaptığı dönemde milletvekili cenaze törenlerine ilişkin anılarını da anlattı. 80-90 yaşında vefat eden eski milletvekillerinin cenaze törenlerini anlatan Önder’in, “Neredeyse Sultan Reşad döneminde yaşamış milletvekilleri vardı. Taziye ve tören için aileyi aradığımda ‘Meclis’ten tek düşünüp arayan siz oldunuz’ diyerek bana teşekkür ediyorlardı. Aslında benim işim buydu” sözleri toplantıya katılanları güldürdü.
İYİ PARTİ’DE AKŞENER’E RAKİP ARANIYOR!
Seçimin hemen ardından kongre sürecinin başladığı İYİ Parti’de hazırlıklar sürüyor. 24 Haziran’da gerçekleştirilecek büyük kongrede Genel İdare Kurulu üyeleri belirlenecek, genel başkanlık seçimi yapılacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e rakip çıkması beklenmiyor ancak birçok parti yöneticisi “Keşke çıksa” diyor. Bu “keşke”nin nedeni ise parti yönetimini, genel başkanı eleştirenlerin “kendini somut olarak ifade etmesi, görünür olması” olarak açıklanıyor. Bir parti yöneticisi, “Akşener’e rakip bir adayın çıkacağını sanmıyorum. Ama çıksa çok iyi olur diyorum. Dışarıda konuşmak, dedikodu düzeyinde eleştiriler getirmek yerine gelip tartıya çıksınlar, kendilerini ortaya koysunlar, kamuoyunun önünde eleştirilerini, iddialarını dile getirsinler. Sağlıklı olan bu ama olmayacak görünüyor” diyor. Sonuç olarak yeniden seçilmesi beklenen kongrede gözler Akşener’in partinin yeni yol haritasını açıklayacağı konuşmasında ve partinin en üst karar organı olan Genel İdare Kurulu seçiminde olacak. Meclis grubunda büyük bir yenilemeye giden Akşener’in parti yönetiminde de benzer bir değişiklik yapmasının sürpriz olmayacağı konuşuluyor.
KABİNENİN BİRİNCİLERİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni kabine üyelerine dair değerlendirmeler sürüyor. “Teknokrat” ağırlıklı kabinede eğitim hayatlarındaki başarıları ile dikkat çeken isimler var. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ODTÜ Kamu Yönetimi Bölümünü birincilikle bitirirken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden dönem ikincisi olarak mezun olduğu görülüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise 2003 yılında üniversite giriş sınavlarında Türkiye on ikincisi olmuş.
Yeni Kabine’nin yabancı dil seviyesi de yüksek görünüyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi çok sayıda bakan “iyi düzeyde İngilizce” bildiğini beyan ederken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın “Fransızca, İngilizce ve Flemenkçe”, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Işıkhan’ın “Çok iyi düzeyde İngilizce, iyi düzeyde Fransızca ve Arapça”, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un “Çok iyi düzeyde Almanca ve İngilizce”, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın “Çok iyi düzeyde İngilizce ve iyi düzeyde Almanca”, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın “Çok iyi derecede İngilizce ve Almanca”, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın “İyi düzeyde İngilizce ve orta düzeyde Almanca ve Farsça” bildiğini beyan ettiği görülüyor.
ÖZHASEKİ’NİN ÖZGEÇMİŞİNDE KENDİNE ÖVGÜ: VİZYONER DEVLET ADAMI
Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde görev alan yeni bakanların özgeçmişleri cumhurbaşkanlığı sitesine konuldu. Bakanların içinde “en övgü dolu” sözler ikinci kez Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına atanan Mehmet Özhaseki’nin özgeçmişinde yer aldı. Özhaseki için, “Türkiye’nin şehircilik çalışmalarında tarihe geçecek pek çok proje ve uygulamaya imza attı”, “Şehircilik Şurası, Bizim Şehir ve Sıfır Atık projeleri gibi vizyon çalışmalar bakanlığı döneminde hayata geçti”, “Türkiye’de deprem farkındalığının oluşmasını sağlayarak, bir devlet ve siyaset adamı sorumluluğuyla bu konunun altını özellikle çizdi. Özhaseki’nin yaptığı bu uyarılar, özellikle Kahramanmaraş depremlerinden sonra, kendisinin ne kadar vizyoner bir devlet adamı olduğunu ortaya koydu ve oldukça takdir topladı” denildi.
‘ALMANLAR YENİLDİĞİ İÇİN BİZ DE YENİK SAYILDIK’
Muhalefet partileri seçim yenilgisinin nedenlerine dair değerlendirmelerini sürdürüyor. Seçimin ardından MYK değişimi yaşanan, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun tüm danışmanlarının görevlerine son verilen CHP’de kurultay süreci de başladı. İYİ Parti kurulları da seçim yenilgisinin nedenlerini partinin kurullarında masaya yatırdı. Toplantıların ardından alınan kararların gelecek hafta yapılacak kongrede yeni yol haritası olarak kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Ancak İYİ Partili yetkililer yenilginin ana sorumlusu olarak CHP’nin yürüttüğü siyaseti ve içinde yer aldıkları ittifakı gösteriyor. Bir parti kurmayı, Osmanlı İmparatorluğu’nun I. Dünya Savaşı’nda yenilmesini Osmanlı’nın içinde yer aldığı İttifak Devletlerinin yenilgisiyle açıklayan klişe ifadeye gönderme yaparak, “Sorumluluğumuz yok demiyoruz ama yenilginin ana nedeni biz değiliz. Almanlar yenildiği için biz de yenik sayıldık” dedi.
İMAMOĞLU’NA YARGI ENGELİ: AYNI DURUM KILIÇDAROĞLU İÇİN DE GEÇERLİ
Seçim yenilgisinin ardından “değişim” çağrılarının yapıldığı CHP’de genel başkanlık için en çok konuşulan isimlerden biri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu. Ancak İmamoğlu’nun adaylığının devam eden yargı süreçleri nedeniyle doğru olmadığını savunanlar var. Siyaset yasağı da öngören yargı sürecinin risk teşkil ettiğini savunanlar bir karar verilirken bunun dikkate alınması gerektiğini ileri sürüyor. Ancak İmamoğlu’na yakın siyasetçiler bu değerlendirmelere tepkili. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında hazırlanan birçok dosyanın yargı sürecinin de başlayacağına işaret edenler, “Kemal Beyi de genel başkanlıktan indirmek için bir ceza çıkarabilirler. Yargı süreçleri düşünülerek karar alınmaz, siyasi kariyer hesabı yapılamaz. Bu iktidarın muhalefeti dizayn çabasını kabul etmek olur” diyorlar.
CHP KONGRESİ YEREL SEÇİM SONRASINA BIRAKILIR MI?
CHP’nin 38. Olağan Büyük Kurultay süreci takvimi açıklandı. Mahalle, ilçe, il seçimlerinin ardından büyük kurultayın en erken aralık ayında yapılabileceği hesaplanıyor. Ancak yerel seçime 4 ay kala yapılacak bir kurultayın seçim hazırlıklarını zora sokacağını düşünenler de var. Bu nedenle kurultayın yerel seçim sonrasına bırakılabileceği de konuşuluyor. Kurultayın mutlaka seçim öncesi yapılması gerektiğini söyleyenler AK Parti’nin de aralık ayında kurultay hazırlığı içinde olduğuna dikkat çekerek, “AK Parti seçim öncesi kurultayını yapabilecekse CHP neden yapamasın? Bunu açıklayamazlar” diyor.