09.08.2024

İngiliz dergisi: Gazze’de gerçek ölü sayısı 186 binden fazla olabilir!

İngiltere’de yayımlanan tıp dergisi The Lancet, 38 bin olarak açıklanan Gazze’deki ölümlerin çok fazla olduğunu belirterek, İsrail’in doğrudan ve dolaylı 186 bin kişiyi öldürdüğünü ileri sürdü.

Dünyanın en eski hakemli tıp dergilerinden The Lancet’te, Rasha Khatib, Martin McKee ve Salim Yusuf imzasıyla “Gazze’de ölü sayımı: Zor ancak gerekli” başlığıyla yayımlanan makalede, aylardır süren soykırıma dikkat çekildi. Ölü sayısı ile kimliği belirlenen ölü sayılarını ayrı açıkladığına işaret edilen makalede, Gazze’de hayatını kaybedenlerin yaklaşık yüzde 30’unun kimliğinin belirlenemediğinin altı çizildi.

DOLAYLI ÖLÜMLER ARTTI

Gazze’deki binaların yüzde 35’inin yıkıldığına yönelik verilere de değinilen açıklamada, hâlâ enkaz altında olan cenaze sayısının 10 binden fazla olduğu vurgulandı. Sağlık kurumlarının yok olması, su, gıda ve barınak yetersizliği nedenlerle dolaylı ölüm sayılarının yüksek olacağı kaydedilen makalede, dolaylı ölümlerin, doğrudan ölümlere göre 3 ila 15 kat daha yüksek olduğu aktarıldı. Savaş bitse bile etkilerinin yıllar süreceği kaydedilen makalede, Gazze’deki saldırılara 186 binden fazla ölüm atfetmek mantıksız olmaz. Gazze’nin 2022 nüfus tahmini olan 2 milyon 375 bin 259 ele alındığında tahmin edilen ölü sayısı, tüm nüfusun yüzde 7,9’una denk gelmektedir” ifadeleri kullanıldı.

6 YAŞINDAKİ HİKMET AÇLIKTAN ÖLDÜ

İsrail’in 7 Ekim’den beri saldırılarını sürdürdüğü ve yardım girişini engelleyerek büyük bir insani felakete neden olduğu Gazze’de, 6 yaşındaki Hikmet Bedir de açlıktan öldü. 3 bin 500 çocuğun açlık nedeniyle ölümle karşı karşıya olduğu Gazze’de 45 çocuk yiyecek lokma bulamadığı için hayatını kaybetti.