04.25.2024

İngiliz mahkum Taliban’ın cezaevini anlattı

Afganistan’da casusluk şüphesiyle 6 ay cezaevinde tutulan İngiliz mahkum Peter Jouvenal yaşadıklarını anlattı.

Eski bir kameraman olan Peter Jouvenal, Taliban’ın ülkede yönetimi devralmasından dört ay sonra, 2021 yılının Aralık ayında Afganistan’da bulunduğu sırada tutuklanmıştı.

“Yatırım ve iş amacıyla Afganistan’a gittiğini belirten Jouvenal, kendisinden şüphelenilmesi üzerinde Afganistan’daki İslam Emirliği yönetimi tarafından tutuklandı.

Jouvenal, yaşadıkları hakkında BBC ile konuştu.

Gözaltında oldukça iyi bir muamele gördüğünü ifade eden Jouvenal, ayrıca cezaevinin başında bulunan Taliban komutanı hakkında da dikkat çeken ifadeler kullandı.

hakkında da dikkat çeken ifadeler kullandı.

İngiltere hükümeti, Haziran ayı başında, kendi topraklarının Afganistan’ı karıştırmak için kullanılmasına hiçbir şekilde izin verilmeyeceğine dair bir açıklama yayınlamıştı.

Bu açıklamadan yaklaşık 12 saat sonra İngiliz hükümeti yeni bir açıklama daha yayınlayarak, Afganistan’da tutuklu bulunan 5 İngiliz vatandaşının serbest kaldığını belirtmişti.

Tutuklu İngilizlerin herhangi bir resmi görevde olmadığı, Afganistan’a İngiliz hükümetinin seyahat uyarısına rağmen gittikleri kaydedilmişti.

İngiliz hükümeti, açıklamada şu ifadelere de yer vermişti:

“İngiliz vatandaşlarının aileleri adına; Afgan kültürüne, geleneklerine veya hukukuna yönelik herhangi bir ihlalleri sebebiyle özürlerini iletiriz. Gelecekte iyi hal sergileyeceklerine dair garantilerini sunarız.”

İngiliz vatandaşlarının iki ülke arasındaki bir anlaşmayla serbest bırakılmış olabileceği değerlendiriliyor.

Kaynak: Mepa News